Jachthaven Oostmahorn heeft nieuwe eigenaar

De voormalige jachthaven Oostmahorn is verkocht. Na het faillissement van de haven in 2011 kwam het summiere onderhoud wat er tot dan toe was, geheel tot stilstand. Passanten die er nog kwamen troffen vervuilde steigers, gammele stroomvoorzieningen en aan een toiletgebouw dat herinnerde aan lang vervlogen vakanties in verre landen.

Geen projectontwikkelaars aan het Lauwersmeer
Pia Laning en Ron Spoelstra, bekend van de import en verhuur van zeiljachten met variabele diepgang, kochten eind september de haven en zijn meteen begonnen orde op zaken te stellen. “Omdat we vanuit deze haven al jarenlang onze verhuur en import van Allures zeiljachten deden kenden we de zaak goed”, zegt Pia. “Vandaar dat we dit aandurfden”. De jachthaven was in het vizier gekomen van projectontwikkelaars en Ron en Pia zagen al visioenen van hoogbouw en betonnen steigers. “Je hoeft maar langs de kust van Makkum te varen om te zien wat we hier nu juist niet willen. Dat was voor ons de reden om deze stap te zetten,” aldus Ron. De haven gaat verder onder de naam Jachthaven Lauwersmeer. 

Enkhuizen – Lelystad express
“Er komt hier een ander soort watersporter dan elders”, aldus de nieuwe eigenaren. In plaats van ieder weekend als eendjes in kiellinie naar de andere kant van het IJsselmeer te varen, en zondag weer terug, zien we dat zeilers en motorbootvaarders hier echt op avontuur gaan. Naar andere eilanden zoals Schiermonnikoog en Ameland, of naar Borkum, een tocht van 30 mijl.

Varen in een Nationaal Park
Nationaal Park Lauwersmeer beslaat 5500 hectare, waarvan 2000 hectare water is. De meeste zeilers kennen het Lauwersmeer al, als onderdeel van de staande mast route. Ze varen dan van het meer naar Dokkum en Leeuwarden. Het vaarwater naar Zoutkamp en de stad Groningen is een afslag net iets oostelijker en loopt over het Reitdiep, een slingerend riviertje tussen koeien en fluitekruid. Een mens kan wekenlang zwerven over het Lauwersmeer en elke avond aan een andere steiger liggen. In de luwte van talloze eilandjes wordt veel geankerd.

Naar het Wad
Jachthaven Lauwersmeer bevindt zich op 2 mijl van de sluis naar het Wad. Zowel het meer als de geul op de Waddenzee is diep genoeg voor diepstekende jachten. Immers, de twee jaarlijkse CAM race start hier. Schepen met variabele diepgang, platbodems en meerrompers scharrelen over het Wad terwijl vaste kielers zich uitleven in het Westgat en op de Noordzee. Het nieuwe Westgat bij Schiermonnikoog is onder alle omstandigheden aan te lopen.

Vernieuwingen op de haven
Omdat ook de avontuurlijke watersporter eisen stelt aan comfort, worden de sanitaire voorzieningen naar de normen van deze tijd aangepast, met onder anderen vloerverwarming en een grote familie doucheruimte. De steigers worden voorzien van 16 Ampère aansluitingen en goede verlichting. Het restaurant wordt verbouwd maar zonder meteen de sfeer te veranderen; het is altijd een beetje het clubhuis geweest van de watersporters en dat moet zo blijven. Natuurlijk moet je er een lekkere tomaten mozzarella en een goed glas wijn kunnen bestellen. Maar de watersporter die na een regenachtige dag in natte kleding binnenkomt moet ook binnen 5 minuten tien patat en een meter bier kunnen krijgen.

Scheepstechniek
Geen haven is compleet zonder een goede technische ondersteuning. Fred de Boer, van Scheepstechniek Lauwersmeer, gaat vanuit de werkplaats op de haven zijn bedrijf runnen. Zo kunnen booteigenaren er zeker van zijn dat hun schip kan worden geserviced wanneer dit nodig is, iets wat niet op iedere haven aan het Lauwersmeer vanzelfsprekend is.

Watersportwinkel
Hoewel de watersporter steeds meer aankopen via internet regelt, wil Jachthaven Lauwersmeer wel de service van een watersportwinkel bieden. Daarom zal er een winkel op het terrein naast het restaurant komen. Al was het maar voor de vergeten zaken of dingen waarvan men meende dat ze nog aan boord waren, zoals impellors, V-snaren en andere incidentele zaken.

Betaalbare ligplaatsen
Met al deze aanpassingen zal Jachthaven Lauwersmeer ook weer de functie van meest complete en luxe haven aan het Lauwersmeer vervullen, zonder moderne marina ambities: de sfeer moet blijven zoals die nu is. Met een prijsniveau wat vaak meer dan 50% onder die van havens in het midden van het land ligt, is een ligplaats hier nog betaalbaar.

www.jachthavenlauwersmeer.nl

terug