Nominaties HISWA zeilboot van het jaar 2012

Afgelopen donderdag 15 september werden tijdens de testdagen in IJmuiden drie kanshebbers genomineerd voor de HISWA Zeilboot van het Jaar 2012; een initiatief van de HISWA Amsterdam Boat Show. De Bestewind 50, de X-Yachts XP-44 en de Beneteau Sense 43 zijn in de race voor de gewilde titel. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de openingsdag van HISWA 2012 op dinsdag 6 maart in Amsterdam RAI.

Alle boten hebben een sterk eigen karakter
Voor de testdagen werden vier boten geselecteerd door de jury: De Bestewind 50, de Elan 210, de X-Yachts XP-44 en de Beneteau Sense 43. De Elan 210 kwam ten opzichte van de andere boten net iets tekort en werd niet genomineerd. Desondanks is de jury erg te spreken over het concept en het gemak waarmee je de boot zeilt. De boten werden beoordeeld aan de hand van een aantal criteria, waarbij een innovatief karakter het zwaarst weegt, gevolgd door constructie, vaareigenschappen en in iets mindere mate design en prijs/ kwaliteitverhouding. “Opvallend dit jaar is het eigen karakter dat alle vier de boten hebben. Het was een plezier om de boten te testen”, aldus juryvoorzitter Hugo van Wieringen, directeur van Azure Naval Architects.

De volgende boten zijn genomineerd voor de prestigieuze prijs:

Bestewind 50 – Eigen gezicht en sterke zeilkwaliteiten
De jury looft vooral het eigen gezicht van de Bestewind 50 en benoemt het mooie ontwerp waarin modern en traditioneel worden gecombineerd. “Qua design steekt deze boot met kop en schouders boven de anderen uit”, aldus de jury. Maar ook de sterke zeilkwaliteiten van de boot blijven niet onopgemerkt. Zowel bij veel als weinig wind houdt de Bestewind zich goed.

X-Yachts XP-44 – State of the art in serieproductie
Een snelle performance cruiser met uitstekende prestaties. Maar ook het uiterlijk en de afwerking van de XP-44. “Deze boot is heel goed doorontwikkeld”, aldus de jury, die de boot bestempelt als ‘State of the art in serieproductie’.

Beneteau Sense 43: Doordacht concept
De jury ziet bij deze boot duidelijk terug dat de doelgroep goed is bestudeerd bij de ontwikkeling van het concept. Er is over nagedacht wat men eigenlijk doet en wil aan boord. De vertaling hiervan heeft een comfortabele en gezellige zeilboot opgeleverd met de sfeer en de ruimte van een catamaran. “Dit schip geeft zeilen een andere dimensie”, daarover is de jury het eens.

Keurmerk van toonaangevende Nederlandse & Belgische watersportmedia
Bedrijven die met hun geselecteerde schip deelnamen aan de testdag, kregen maandag 19 september het verlossende telefoontje van de organisatie. Een nominatie betekent een jaar lang het logo voeren dat als het ware een keurmerk vormt van de jury, bestaande uit redacteuren van de toonaangevende Nederlandse & Belgische watersportmedia. Ook levert de nominatie uitgebreide exposure én een gratis ligplaats op HISWA 2012 op. De boot die tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show tot winnaar wordt uitgeroepen, mag heel 2012 de titel ‘HISWA Zeilboot van het Jaar’ dragen.

HISWA Amsterdam Boat Show 2012 – 6 t/m 11 maart in Amsterdam RAI
De HISWA Amsterdam Boat Show 2012 vindt plaats van dinsdag 6 tot en met zondag 11 maart in Amsterdam RAI. Meer informatie over de HISWA Zeilboot van het Jaar 2012 en de watersportbeurs is te vinden op www.hiswarai.nl

Afbeelding: Bestewind 50

terug