Jachtontwerper Dick Boon wint HISWA Excellence Award 2011

Dick Boon is de winnaar van de HISWA Excellence Award 2011. Hij is sinds 1961 een veelzijdig jachtontwerper en grondlegger van het wereldwijd bekende ontwerpbureau Vripack in Sneek. Dick Boon drukte in die vijftig jaar een belangrijke stempel op de Nederlandse jachtbouw.

Hij maakte van Vripack een groot, toonaangevend full service bedrijf, waarin alle disciplines van het bouwproces zijn ondergebracht. Vripack staat vooral bekend om het bedenken en uitvoeren van innovaties op het gebied van ontwerp en bouw van jachten. Dick Boon is nu gepensioneerd en geniet vooral van zijn vrije tijd op zijn jacht in verre oorden.

Waterman in hart en nieren
Juryvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming: “Dick Boon is een ‘waterman’ in hart en nieren. Hij tekende als kind al bootjes en doet dat eigenlijk nog steeds. Met dit talent heeft hij Nederland als jachtbouwland op de kaart gezet. Zijn bijdrage is voor de watersportindustrie van wezenlijk belang. Dicks’s vooruitstrevende visie en veelzijdigheid leidden tot veel jachtontwerpen met de Doggersbank-jachten als één van de bekendste. Er is geen jachtbouwer die zijn ontwerpen niet kent of gebouwd heeft. Dick Boon legt de lat hoog, hij is precies en eigenwijs, maar juist deze onderscheidende eigenschappen hebben hem gebracht waar hij nu is. Wij reiken met plezier deze lifetime achievement award aan hem uit. Jachtbouwend Nederland kan trots op hem zijn.”

Boon ontvangt de HISWA Excellence Award 2011 tijdens het Maritime Awards Gala op donderdag  3 november in Studio 21 in Hilversum. Hij kan rekenen op een oorkonde, een fraaie sculptuur en publiciteit in Nederland en het buitenland. Verder mag Boon een jaar lang als ‘ambassadeur’ van HISWA Vereniging optreden.

Winnaar vorig jaar
Vorig jaar won Henk Hokwerda, oprichter/eigenaar van jachtwerf De Boarnstream in Jirnsum. Het bedrijf bouwt stalen kwaliteitsjachten waaronder de beroemde Boarncruiser. In aanmerking voor de HISWA Excellence Award komen personen die op vernieuwende en succesvolle wijze actief zijn of zijn geweest in de watersportindustrie. Daarbij gaat het specifiek om de ‘maakkant’: jachtbouwers, architecten en toeleveranciers.

Jury
De winnaar is gekozen door een onafhankelijke en vakkundige jury bestaande uit juryvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming (Tweede Kamerlid VVD), Jan Dirk Smit (oud-voorzitter HISWA Vereniging) en Henk Hokwerda (winnaar HISWA Excellence Award 2010).

Meer informatie over het gala is te vinden op: www.maritime-awards.nl.

 

terug