Wij maakten kennis met een nieuwe sloepenboer

Wij maakten kennis met een nieuwe sloepenboer ( ja, dat is hun eigen betiteling). Niet alleen voor Nederland, maar wereldwijd. Een uniek samenwerkingscontract met-, en belang in de fabriek ZhongCheng FRP inQingdao (cn) ligt daar aan ten grondslag. Nieuw, en waarschijnlijk ook meteen de grootste. Hun voorraad liegt er niet om. Nu al meer dan 60 sloepen uit voorraad leverbaar en de containers blijven met de regelmaat van de klok binnenkomen.

Modellen
Een keuze uit twee heel mooie ontwerpen: de ariadne 580, een stompe spitsgatter, en de ariadne 780, het klassieke sloepmodel. Deze laatste heeft al (ongevraagd) model gestaan voor andere in Nederland verkochte sloepen. Beschouw dit maar als een compliment. Een mooie sloep valt en staat bij een zorgvuldige mal. Nou, en daar kunnen zij er wat van. Werkelijk oogstrelend. Sinds de prille samenwerking heeft de fabriek mallen moeten bijmaken om de vraag bij te kunnen houden.

Voortstuwing
De ariadne 580 is leverbaar met een diesel- of met een electrische voortstuwing. Volgend seizoen zal de electrische ariadne 580 ook als hybride sloep leverbaar zijn. Wel een rustig gevoel zo een thuiskomertje aan boord. De ariadne 780 is leverbaar met een dieselmotor. Gekozen is voor de Crafstman, een gemariniseerde Mitsubishi.watergekoelde dieselmotor.

Schroeftunnel
Alle ariadne sloepen zijn uitgevoerd met een schroeftunnel voor een beter vermogens- en voortstuwingsresultaat. De dieselsloepen hebben voorts een Kaplan schroef, op maat van de schroeftunnel.

Boegschroeftunnel
Ook uniek is dat alle sloepen af fabriek reeds met een boegschroeftunnel worden uitgevoerd. Dat scheelt een hoop (kostbaar) geklus als er naderhand een boegschroef ingebouwd moet worden. Ook de kabelgoot van het voorschip naar de machinekamer ligt er al in. Deze extra’s zijn geen opties, maar in de standaard prijs begrepen. Er zijn nauwelijks opties want veel is al in de prijs begrepen.

Besturing
Het roer wordt niet met een helmstok, maar hydraulisch, met een rvs stuurwiel op de stuurconsole, bediend. Gemak dient de mens. Het roer zelf is een z.g. balansroer, met het blad voor en achter het scharnierpunt. Voordeel is dat bij roeruitslag de voorstuwingsdruk die van de schroef en uit de schroeftunnel komt niet voor de helft langs het roer naar achteren verdwijnt, maar reeds direct achter de schroeftunnel van richting verandert. Dit resulteert in verfijnde- en directe stuurmanoeuvres.

Navigatie verlichting
Ariadne sloepen zijn uitgerust met bak- en stuurboordlichten en een hek/toplicht.

Afwerking
De sloepen zijn perfect afgewerkt. Rvs railingen, teakhouten vloeren, vloerverlichting, veel bergruimte, dektent met rvs beugels.

Kleuren
Ariadne sloepen zijn uit voorraad met een keuze aan buiten- en binnenkleur leverbaar. Een eigen kleur kost niets meer. Het enige is dat er een levertijd voor staat. Kussens worden in kleurwens van cliënt geleverd. Een Bimini ( ja, dit is eindelijke een optie) kan met 3 x keuzekleur voor de hemel geleverd worden.

Kortom, een bezoek aan de website www.mijn-ariadne-sloep.nl en aan het magazijn meer dan waard. Grote kans dat ook Uw sloep een ariadne sloep wordt.

terug