RM-1260 Fast Ocean Sailing

Fora Marine is met de RM-yachts uitgegroeid tot een werf welke momenteel een lijn van zeer eigentijdse zeiljachten op de markt brengt. Marc Lombard is de huisontwerper van deze Franse jachtwerf en hij kreeg de vrije hand om de nieuwe RM-1260 te ontwerpen waarbij de succesvolle lijnen van de RM-1060 gevolgd werden.

Voor de 40 voet RM-1260 kreeg Marc Lombard de opdracht een performance georiënteerd jacht te ontwerpen. Een jacht welke daarnaast in de top van de Europese jachten kan meedoen op het gebied van uiterlijk, stijl, ergonomie en performance (conform de RM-1060). Dat dit geleid heeft tot een succesvol concept blijkt uit de verkoopcijfers van de RM-1060. In de eerste 9 maanden zijn in totaal 20 stuks RM-1060 verkocht. Een groot succes voor een werf welke in totaal 30 schepen per jaar bouwt. Deze uitgangspunten hebben voor de RM-1260 geresulteerd in de volgende kenmerken:

  • Zeil oppervlak (max. 98m²);
  • Waterlijn 11.68. (Lengte romp 11.99, Overall 12.60));
  • Breedte (4.35m);
  • Diepgang 1.85 (2 kielen) 2,20 (1 kiel)

De RM-1260 volgt de RM-1060 met zijn zeer elegante lijnen. De boot is ontworpen met performance doelstelling Dit blijkt onder meer uit de romp, zeilplan, totaal gewicht en de rompstijfheid. Daarnaast gaat
het ontwerp uit van optimale ergonomie. Bijvoorbeeld de positie van de lieren, het zeilplan en net als de RM-1350, twee stuurwielen. Door de grote breedte heeft de RM-1260 een enorme volume mede als gevolg van de verlengde kajuit. Binnenstappen in de kajuit betekent overweldigd worden door het lichte interieur en het 360 graden zicht naar buiten.

De romp van de RM-1260 wordt gemaakt van (marine-grade) multiplex aan beide zeiden voorzien van een laag epoxy aangevuld met glasvezelmatten. Eventueel kan de romp voorzien worden van kevlar (optie). Het dek wordt gemaakt van polyester. De multiplex romp wordt om een gegalvaniseerd stalen frame heen gebouwd en vormt zo een geheel met dit frame. Aan dit stalen frame wordt een enkele of dubbele kiel gehangen en dient tevens als stabiele basis voor de mast. De gehele constructie verklaart de ongekende romp stijfheid terwijl de gebruikte materialen zorgen voor een laag gewicht. De romp heeft dankzij de tweezijdige epoxy/glas coating een onbeperkte levensduur. De romp wordt vervolgens afgewerkt met een twee componenten lak welke in 200 kleuren geleverd kan worden.

De potentie van de RM-1260 komt ook tot uitdrukking in de brede “Volvo Ocean Stijl” romp en deze onderschrijft nog eens het sportieve karakter van deze boot. De boot lijkt door zijn extreme breedte gemaakt voor met name ruim winds georiënteerde koersen. In de praktijk blijkt deze breedte bij aan de windse koersen geen rol te spelen. Onder helling ligt de boot vast op de knikspant romp waarbij het natte oppervlag met 2/3 teruggebracht wordt. Bij gebruik van 2 kielen, welke onderling onder een hoek staan van 18 graden, neemt de drift af (o.i.v de meer verticale stand van de kiel) t.o.v. een enkele diepstekende kiel.

De mast staat, zoals tegenwoordig vaker gezien wordt, extreem midscheeps. De grote zalingen met de verstaging zijn aan de romp bevestigd voor maximale stijfheid. De RM-1260 is dus zeer competitief maar is daarnaast een elegante verschijning welke gemakkelijk te zeilen en te manoeuvreren is. De RM-1260 kan geleverd worden met 1 of 2 kielen (2.20 of 1.85), met 1 of 2 roeren, met helmstok of met
twee stuurwielen, met of zonder kotterstag en in 200 verschillende kleuren.

Over Holland Marine Hardware
Holland Marine Hardware importeert RM-Zeiljachten, Ocqueteau motor- en zeilboten, Sea-safe reddingsvlotten en EasyAIS hardware. Tevens is Holland Marine Hardware dealer van de Parasailor. Holland Marine Hardware wordt geleid door Dirk Bouma en André Voogt. In 2009 is Holland Marine Hardware gestart met de verkoop van RM-Fast Ocean sailing jachten gemaakt van hout/epoxy composiet.

Holland Marine Hardware is bereikbaar via de volgende internet sites:
www.rm-yachts.nl
www.hollandmarinehardware.nl

terug