Rijkswaterstaat zet weer stewards in op sluizen

Vanaf komend weekend zet Rijkswaterstaat weer stewards in op een aantal drukke sluizen. Met hulp van stewards vindt het invaren en afmeren sneller plaats en wordt de ruimte in de sluis beter benut.
Rijkswaterstaat adviseert de pleviervaart deze zomer extra goed voorbereid het water op te gaan. Door de droogte zijn de rivierstanden laag en moet men rekening houden met smallere vaargeulen en langere wachttijden bij sluizen. De regenval van de afgelopen weken heeft geen structurele verandering gebracht in de situatie. In de vakantieperiode is het bovendien vaak drukker op het water.

Grotere drukte op het water, langere wachttijden bij sluizen
Door de lage waterstand kan de beroepsvaart minder lading meenemen. Daarom moeten er meer schepen worden ingezet om dezelfde lading te vervoeren. Samen met de extra vakantiedrukte komen pleziervaart en beroepsvaart dan sneller in elkaars vaarwater, en kunnen de wachttijden bij sluizen langer zijn dan anders. Bovendien wordt bij een aantal sluizen zoveel mogelijk met volle kolken geschut, waardoor er minder schuttingen plaatsvinden.

Stewards op de sluizen helpen bij een vlot en veilig gebruik van de sluizen. Ook helpen ze om minder ervaren recreanten vertrouwd te maken met het gebruik van sluizen.
Actuele informatie over stremmingen en aanpassingen in de bedientijden is te vinden op www.infocentrum-binnenwateren.nl.

Waar en wanneer komt u de stewards tegen?

Stewards zijn dit jaar aanwezig op twaalf Rijkswaterstaatsluizen waar in drukke periodes sprake is van wachttijden, waar beroeps- en recreatievaart samen schutten of bij voor de recreatievaart lastige objecten. In heel Nederland zet Rijkswaterstaat in totaal 66 stewards in. De dagen waarop stewards door Rijkswaterstaat worden ingezet variëren per locatie en zijn afhankelijk van de verwachte drukte. U ziet de stewards vanaf 2 juli tot eind augustus; de  precieze data variëren per regio. Ook de provincie Fryslân zet stewards in, bij de Prinses Margrietsluis in Lemmer en de Johan Frisosluis in Stavoren.

terug