Ionic 48: een uitzonderlijk zeiljacht in wereldpremière op de Grand Pavois

De Belgische werf Ionic Yachts lanceert de Ionic 48 op de Grand Pavois van La Rochelle, van 14 tot 19 september.

De Ionic 48 is de tweede boot afkomstig van de tekentafel van Pierre Lallemand. Als architect met internationale faam werkte Pierre samen met de grootste architectuurbureaus in België, Italië en de Verenigde Staten. Twee van zijn modellen staan tentoongesteld in het Museum voor Moderne Kunst van San-Francisco. Zijn passie voor het zeilen bracht hem ertoe het zeiljacht te ontwerpen waarvan hij zelf altijd gedroomd heeft, een « essentiële » boot waarvan het design volledig in dienst staat van de efficiëntie. Hij tekent de Ionic 39 en laat twee exemplaren bouwen, die onmiddellijk met lof worden overladen door de grootste nautische tijdschriften.

Enkele jaren later ontwerpt hij in samenwerking met Bernard Nivelt – van het bureau Joubert-Nivelt – de ionic 48. Samen hebben ze een uniek zeiljacht in het leven geroepen dat levenskunst koppelt aan de genoegens van de zeilwedstrijd. Slanke romp, flush deck met omgekeerde zeeg en lichte verschansing ; de sensualiteit van zijn lijn onderscheidt de Ionic 48 van enige andere productie. Het interieurdesign weerspiegelt de mooie buitenlijn : de Ionic is een schepping van totale harmonie.

Enthousiaste ondernemers hebben beslist deze uitzonderlijke zeiljachten te gaan bouwen. Om zeker te zijn dat ze de extreem hoogwaardige productie volledig kunnen beheersen, hebben ze een structuur uitgebouwd die volledig is toegespitst op de bouw van deze nieuwe Ionic boten en trokken hiervoor de beste deskundigen ter zake aan.

De Ionic boten worden gebouwd door vacuüm infusie van epoxyhars op een sandwichconstructie in versterkte glasvezel met airex schuim, en dit volgens de strengste standaarden vastgesteld door het engineeringbureau Rivoyre. Ze zijn sterk, maar tegelijk bijzonder licht : de gecompartimenteerde romp weegt minder dan 2 ton. De materialen gebruikt voor het interieur worden in overleg met elke eigenaar afzonderlijk bepaald : teak of een andere duurzame houtsoort, afwerking in carbon of een andere vezel, alles is mogelijk.

Want elke Ionic 48 zal volledig geïndividualiseerd zijn, in detail uitgevoerd volgens de wensen van zijn eigenaar. Zijn voorkeuren, zijn zeilprogramma, zijn persoonlijke behoeften bepalen de uitrusting van zijn boot. Altijd een uniek exemplaar dus.

De eerste Ionic wordt aan het publiek voorgesteld op de Grand Pavois van La Rochelle. Nadien kan de boot tijdens de hele maand oktober getest worden vanuit de Golf van Saint Tropez. Ionic is deze winter 2011/2012 uiteraard aanwezig op Nautic (Parijs), op Boot in Düsseldorf… 

Ionic Yachts zal ook aanwezig zijn aan de «Festival de la plaisance» van Cannes, in espace Riviera.

SPECIFICATIES
Design : Pierre Lallemand
Scheepsarchitectuur : Joubert-Nivelt Design
Engineering : Rivoyre Ingénierie
Lengte over alles : 14.93 m
Lengte waterlijn : 12.75 m
Midscheeps : 4.26 m
Doorvaarthoogte : 20 m
Diepgang : 2.70 m
Waterverplaatsing : 10.5 T
Drinkwater : 600 L
Brandstof : 200 L
Grijswater : 200 L
Zwartwater : 60 L
Ballast : 5.5 T
Grootzeil : 75 m2
Genua : 56 m2
Materialen :
Romp en dek : vacuüm infusie
Epoxyhars
Glas- en carbonvezel
Airex
Teak dek
Vaste of wegneembare boegspriet
Dinghy garage achteraan

terug