Pieren, bouwwerken boven zee

Op 1 mei 13.00 open Ron Beumer zijn expositie. De beeldend kunstenaar wordt geïnspireerd door het maritieme landschap en dan vooral wat zich aandient op het grensgebieden van land en water. En, als Ron eenmaal een onderwerp te pakken heeft, daagt dit hem uit om er groots aandacht aan te gaan besteden. Ook afgelopen jaren heeft hij van één maritiem onderwerp uitgebreid studie gemaakt, alle informatie erover vergaard, er een strak lijnenspel bij gevonden en die beelden daarna in serene kleuren op zorgvuldig gekozen etspapier gedrukt. In deze expositie staat het thema van Pieren -de bouwwerken die boven de zee uitstijgen- centraal.
Ron is al sinds 2008 in de ban van de in zee lopende dammen die wij Pieren noemen. Het zijn vooral de zonderlinge exemplaren die hem boeien en waarvan je er (nog) vele langs de Engelse kust aantreft. Engeland is het land waar de bouw van Pieren ooit hoogtij vierde. Hun glorietijd was tussen 1860 en begin 1900. Aanvankelijk waren de pieren bedoeld als aanlegplaats voor veerboten. Later werden er vermaakcentra op gebouwd, zoals casino’s, concertzalen en theehuizen. Het begrip Pierewaaien ofwel fuiven, uitgaan, stappen, is daar ongetwijfeld van afgeleid. De feeërieke functie heeft de nalatenschap van de bouwwerken bijzonder getekend. In de serie Pieren, Bouwwerken boven Zee speelt de constructie ervan een belangrijke rol. Grafische ritmes van pilaren worden dankbaar gebruikt in Ron’s composities. Hier en daar zien we een vrouwfiguur als verwijzing naar de ooit zo frivole functie. Tijdens de opening signeert de kunstenaar zijn catalogus met unieke afbeeldingen en uitgebreide informatie over etsen. Lezen in de galerie en bladeren in maritieme boeken kan ook. Er ligt een grote stapel boeken over maritieme kunst ter inzage en te koop. Toegang in de galerie is gratis.

Beumer’s expositie is de zien tot en met 25 juni 2011. GalleryMaritime is geopend donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en na afspraak tel. 06 22591452 (ook voor groepen). www.gallerymaritime.nl of info@gallerymaritime.nl

terug