De Hoge Wier, de combinatie tussen snelheid en comfort

Sacha Emmerik, schipper en eigenaar van de klipper De Hoge Wier, kreeg zondag 17 april tijdens de prijsuitreiking van de Pieperrace in Volendam, de IJsselmeerbokaal uitgereikt. Het zeilschip, gebouwd in 1899, is met haar wedstrijdbemanning niet alleen de snelste klipper van Nederland maar biedt als charterschip ook alle comfort voor een dagje uit met het collega’s, familie en vrienden. ´Zij is dé perfecte combinatie tussen snelheid en comfort´ stelt Emmerik. ´En dat is maar goed ook, want kiezen tussen wedstrijdzeilen en charteren, dat zou ik niet kunnen. Zeilen, dat is mijn grote liefde. Wat is er mooier dan van je grote liefde je beroep maken.´

Dé snelste klipper van Nederland
Als Emmerik stelt dat zijn schip de snelste klipper is van Nederland dan overdrijft hij niet. In 2007 en 2010 won De Hoge Wier de IJsselmeerbokaal, het overallklassement over tien grote zeilwedstrijden. De twee andere jaren eindigde de klipper op de tweede plaats. Emmerik is trots op zijn wedstrijdbemanning. ‘Voor Team Hoge Wier is het een enorme erkenning voor de tijd en de energie die wij investeren in de trainingen en het deelnemen aan de wedstrijden. Die inzet zie je terug in de resultaten. Ons slechtste resultaat afgelopen jaar was een derde plaats. Voor de rest zijn wij af en toe als tweede en voor het merendeel als eerste gefinisht.’

Altijd enthousiast
Emmerik (41 jaar) is al sinds zijn jeugd op het water te vinden. Zeilwedstrijden, de traditionele Bruine Vloot, hij wilde er alles van weten en vooral overal aan meedoen. Toen hij in 1997 de kans kreeg De Hoge Wier te kopen, dacht hij daar niet lang over na. Alles wat hij had, investeerde hij in de aankoop en de renovatie van het schip. Zijn reputatie als enthousiaste en onverschrokken schipper, met een al even enthousiaste bemanning, groeide snel. En dat gold ook voor de prestaties. Steeds vaker drong de Hoge Wier door tot de top van het klassement totdat schip en bemanning uiteindelijk de hoogste positie bereikten.

Nog steeds is Sacha Emmerik voortdurend bezig met het optimaliseren van zijn schip. ‘Ik wil de grenzen niet alleen opzoeken maar ook verleggen’, legt hij uit. ‘De uitdaging het maximale te halen uit de Hoge Wier én de bemanning blijft altijd bestaan.’ In 2007 gaf hij Jaap Jongsma van Zeilmakerij Molenaar opdracht voor het ontwerpen van een volledig nieuw zeilplan. ‘Er is een 2,5 meter hogere mast geplaatst waardoor wij meer zeil kunnen voeren’, legt Emmerik uit. ‘Het grootzeil is van 142 naar 165 m2 gegaan, de fok van 50 naar 59 en de kluiver van 40 naar 59. Misschien nog belangrijker is dat Molenaar de banen horizontaal heeft gesneden. En dan is er nog de combinatie met de zeillatten die horizontaal met de giek staan. Bij scherpjachten heel gebruikelijk maar binnen de chartervloot ronduit revolutionair.’

Ook verhuur mogelijk
Buiten de wedstrijden om wordt de klipper via Emmerik’s eigen charterkantoor Muiden Maritiem aangeboden voor zakelijk en recreatief gebruik. Bedrijven en particulieren kunnen het schip huren voor bijvoorbeeld een feest, een diner, een dagje uit, een workshop of een presentatie. ‘Bij zakelijk en recreatief gebruik staat vanzelfsprekend de wens van de klant centraal’, vertelt Emmerik. ‘Dan is zo goed als alles mogelijk. De Hoge Wier is zelfs een officiële trouwlocatie binnen de gemeente Muiden.’ Hoewel bij deze gelegenheden het wedstrijdteam niet aan boord is, kan er ook dan volop gezeild worden. ‘Er zijn altijd een schipper en een maat aan boord om het schip te zeilen. Wie wil, kan meehelpen bij het hijsen van de zeilen. En wie voldoende ervaring heeft mag, natuurlijk wel onder toeziend oog van de schipper, zelf aan het roer staan.’

Afmetingen en zeilplan
Lengte 24,95 m
Breedte 5,24 m
Diepgang 0,99 m
Zeiloppervlak grootzeil 165 m2
Zeiloppervlak fok 59 m2
Zeiloppervlak kluivers 25, 38, 59 m2
Halfwinder 255 m2
Waterzeil 30 m2

terug