2 mast klipper Noordvaarder; Klaar voor de toekomst

Met een ferme zwier knalt de fles tegen de boeg van de Noordvaarder Daarmee werd op 9 april van dit jaar in Harlingen onder grote belangstelling de tweemast klipper Noordvaarder opnieuw in gebruik genomen. De ruim 35 meter lange stoere klipper – eigendom van Michael Smeyers en Elske van der Knijff – vaart sindsdien voor Rederij Vooruit uit Harlingen. Burgemeestersvrouw Francien Scheffer en oud eigenaresse Ank Brandsma verrichten samen deze officiële handeling.

“We hebben super veel geluk gehad”, blikt directeur Joost Bakker daags na de ingebruikname terug op de feestelijke samenkomst in de haven van Harlingen. “Het was heerlijk weer en daardoor was het ook nog eens gezellig druk. Het leuke was dat een hoop mensen op andere schepen konden meevaren om te proeven hoe het is om aan boord aan de touwen te trekken.”

Van alle gemakken voorzien
De afgelopen maanden werd hard gewerkt aan de renovatie. Werkelijk alles is letterlijk het schip uitgegaan. Er zijn vele containers afgevoerd.
De renovatie moest grondig worden om te voldoen aan alle nieuwe eisen van onder andere brandveiligheid. De keurmeesters van het scheepsregister komen op onverwachte en aangekondigde tijdstippen voorbij.
De Noordvaarder is een van de veertig schepen die Rederij Vooruit in de vaart heeft. Net als alle andere schepen is de Noordvaarder van alle gemakken voorzien. Ruime slaapplekken met leeslampjes, toiletten, warm en koud stromend water, centrale verwarming en aparte douches. Tel daarbij een ruime salon met bar en biertapje en de zeilvakantie kan niet meer stuk.

Rederij Vooruit is een familiebedrijf. De ouders van Joost Bakker zijn het in 1964 begonnen. De eerste 4 jaren heeft rederij vooruit als zeilschool gevaren. Er voeren meerdere 16 kwadraten. Sedert 1968 varen onder de blauwe vlag met witte V platbodem schepen. De schepen doen hun naam eer aan. Je kan de schepen met hun platte bodem zo op een droogvallende zandbank in de Waddenzee “parkeren”.
Als het tij goed uitkomt is het prachtig om met zijn allen te barbecueën op de bodem van de Waddenzee. Een magnifieke ervaring.

terug