De Noordelijke Hout(scheeps)bouwers presenteren zich in Terherne tijdens de Opening van het Watersportseizoen

Traditioneel wordt in Terherne op 2e Paasdag het Watersportseizoen geopend. Voor de 1e keer zullen de Noordelijke Hout(scheeps)bouwers zich met hun prachtige houten schepen presenteren in de klassieke schepenhaven, Terherne Haven.
De gehele Pasen, 23, 24 en 25 april liggen er schepen van de Noordelijke Hout(scheeps)bouwers aan de steiger aan het Kupersleantsje 9 in Terherne. Er zullen tjotters, Staverse jollen, een pluut, boeier, vletten, Engelse launches, Pampus, en een Fries jacht liggen. Op de steiger treft u de Houtbouwers, Henk van der Meulen, Pier Piersma, Bein Brandsma, Jan Schreur en Aldert de Jonge aan. Opgeteld meer dan 160 jaar ervaring is er dat weekend om hun kennis te delen en informatie te geven over de schepen die te koop zijn.
De Noordelijke Houtbouwers werken samen sinds 1995. Ze zijn allemaal gespecialiseerd in de bouw van houten schepen en jachten. Zowel de bekende Nederlandse ronde- en platbodemjachten als ieder denkbaar houten jacht of bedrijfsvaartuig. En elke houtbouwer heeft zijn specialiteit.

Op Terherne Haven, Terherne, komt u 2e Paasdag naast de mooie schepen van de Houtbouwers nog veel meer activiteiten tegen.

De modelskûtsjes (skûtsje op schaal gemaakt) die radiografisch bestuurd worden, zeilen wedstrijdjes in de haven. Het zijn exact nagebouwde skûtsjes, van bijvoorbeeld Joure, Leeuwarden, Langweer en Earnewâld. Naast de skûtsjes zijn er ook andere modellen. Soms komen de rompen uit een mal, soms zijn ze uit hout opgebouwd. De (amateur) modelbouwers rusten niet voor ze alles tot in detail hebben nagebouwd. Aan de hand van foto's of gesprekken met de schippers.

Varend Friesland presenteert zich met de schepen, waar zij vaar- en zeiltochten mee maken. Al 14 jaar zeilen zij met hun skûtsje, de Twee Gebroeders uit 1901, met gasten. Voor vaartochten met kleine gezelschappen ligt er de Bodensee, een bakdekker uit 1930 en heel bijzonder een Engelse sloep met een stoommachine. Uiteraard wordt onderweg een High Tea geserveerd. Op 2e Paasdag zijn er proefvaarten.

Op het pleintje voor op de haven zijn kraampjes met oude ambachten en leuke artikelen. Verder laat heel het dorp Terherne op Paasmaandag aan iedereen zien wat het te bieden heeft. De kleine winkeltjes en restaurants loop je, zeker in de zomer, altijd wel een keer binnen. Maar ook de bedrijven die schepen verkopen en verhuren, zoals sloepen, valken, kleine en grote motorboten, hebben die dag Open Huis.

Terherne Haven is de haven voor Klassieke Schepen. Midden in het dorp Terherne, aan het Sneekermeer, is een haven waar alleen klassieke schepen een ligplaats kunnen vinden. Er liggen skûtsjes, bakdekkers, een sleper, Groninger tjalk, schouwen. Voor passanten wordt een uitzondering gemaakt, alle type schepen zijn welkom.
Rond de haven staan vakantiehuisjes, havenhuisjes genoemd. Deze 4 persoons huisjes passen bij de schepen. De huisjes zijn geheel van hout met een bijzondere inrichting. Elk huisje is genoemd naar een Fries of Friezin. Details van de naamgevers zijn terug te vinden in het huisje, bijv. van de schaatser Jeen van der Berg, de skûtsjeschipper Keimpe van de Meulen, de fierljepper Rimmer.

Informatie:

Terherne Haven, Kupersleantsje 9, Terherne www.terhernehaven.nl Tolke de Boer, tel. 0566-652707
Noordelijke Houtbouwers, www.houtenschepen.nl Bein Brandsma, tel. 0512-351459
De Helderse Modelboten vereniging www.hmbv-nieuwekoers.nl
Miniatuurvisserij Ron Loorbach www.miniatuurvisserij.nl

terug