Grand Coast 840 Xtender

Doel van het ontwerp:
De Grand Coast 840 Xtender is, zoals veel tenders op het moment, bedoeld voor mensen die het open varen van een sloep willen maar dan wel de mogelijkheid om hard te varen. Ook willen ze een andere uiterlijk dan het klassieke overnaadse met een kabelaring. Mensen willen wat moderns met een eigentijdse uitstraling. De meeste tenders hebben echter een nadeel volgens Damarin; ze zijn wel ruim maar niet praktisch en je kan er niet comfortabel mee op vakantie. Hier is de nieuwe Grand Coast 840 Xtender een zeer goede uitzondering op.

Prijs:
V.a. 89.000,-

Omschrijving:
2010 is een gedenkwaardig jaar voor de Goudse sloepenbouwer Damarin. Ze vieren dit jaar hun 15 jarig bestaan en komen met een gloednieuw ambitieus en vernieuwend model. In 2007 heeft Damarin hun sloepenrange al uitgebreid met de Grand Coast 840 cruiser. Op de werf merkten ze dat diverse mensen de overstap van open sloep naar een cruiser te groot vinden en willen blijven genieten van het open varen daarom is de cruiser doorontwikkelt naar een tender.

Denk niet dat het hierbij een kwestie was van opbouw eraf zagen en klaar. Zo zitten ze bij de innovatieve Damarin niet in elkaar. De 840 Xtender moest niet alleen boven water een verrassende verschijning worden maar ook onder de waterlijn. Hiervoor werd de hulp ingeroepen van scheepsbouwkundig adviesburo Sastech die een geheel nieuwe onderwaterschip tekende. De scherpe diepe V-vorm voorin zorgt voor weinig weerstand, achterin wordt deze vlakker. Een kiel ontbreekt aan deze boot wat minder nat oppervlak betekend. Om koersvastheid te garanderen is er een lange tunnel getekend. Hierdoor kan de schroefas horizontaler ingebouwd worden voor meer rendement. Verder zorgt deze tunnel ervoor dat er veel minder lawaai, trillingen en cavitatie op treedt en de schroef optimaal water krijgt.

De ontwikkeling waarbij nieuwe pluggen en mallen van romp, fundatie, interieur, dek en stuurconsole nodig waren heeft 16 maanden in beslag genomen maar het resultaat mag er zijn:

De eerste metingen met een Volvo Penta 75 PK geven de boot al een snelheid van 16 knopen, op ruimer water met trimflappen wordt dit nog meer. De sprayrail garandeert een droge vaart. Standaard wordt er overigens een 33 pk ingebouwd en dit onderwaterschip is ook uitermate geschikt voor hybride aandrijving.

De grijze romp met stevige rubberen stootlijst geven hem een robuust uiterlijk. Een blik in het interieur zal menigeen versteld doen staan. Door het kleine achterdek en de open ruimte onder het voordek (wat afgeleid is van de Grand Coast 640 MPV uit 2001) lijkt de boot veel langer dan hij in werkelijkheid is. De kuipbanken zijn lang genoeg om op te liggen. De (2-zits) stuurbank bevindt zich niet midscheeps maar over stuurboord. Hierdoor ontstaat er een royale doorloop aan bakboord. In het motorkistdeksel is een verlaging aangebracht voor de voeten om laag in de boot te zitten. De motor is zeer goed bereikbaar door het deksel inclusief stuurbank omhoog te scharnieren.

De voorvloer is verlaagd (ook afgeleid uit de Grand Coast 640 MPV) waardoor er stahoogte is onder de cabrioletkap zonder dat deze te hoog wordt. De 840 Xtender is standaard voorzien van een volwaardig keukenblok inclusief stromend water, kooktoestel en koelkast. In de stuurconsole is een zeer royale toiletruimte verstopt.

De U-zitting voorin is ook ruim 2 meter lang en gemakkelijk om te bouwen tot 2 -persoons slaapplaats. Boven de rugleuning zijn open bergvakken aangebracht.

Kortom: De Grand Coast 840 Xtender is een stoere mannenboot van buiten en een comfortabele gezinsboot van binnen. Een crossover die wel eens de verassing van 2011 zou kunnen worden. Kijkt u voor meer informatie op www.damarin.nl

 

terug