Seldén komt met lieren met retourfunctie

Seldén stapt nog steviger in de dekuitrustingmarkt met de introductie van een geheel nieuwe lijn handmatig te bedienen lieren. Niets nieuws op zich maar deze zijn voorzien van een retourfunctie.

De lieren zijn zelfhalend met 2 versnellingen. Met de klok mee draaiend in de hoge versnelling en tegen de klok in met grotere vertraging voor de zwaardere lasten. Niets bijzonders tot zover, geheel zoals alle lieren werken.
Het ingenieuze schuilt in het laten vieren van de lijn met behulp van de lier, in plaats van de lijn te laten slippen over de lierdrum. Een speciale lierhandel met knop welke ingedrukt wordt om de lier ‘achterwaarts’ te laten draaien. De lierhandel wordt met ingedrukte knop klokwijs bediend en de lijn op de lier wordt gevierd. De lijn blijft in de ‘selftailing’ klauw van de lier gedurende deze handeling. Kortweg met één hand, simpel, snel en veilig, een schoot of val halen of laten vieren.

• Snel te trimmen lijnen betekenen winst voor de wedstrijdzeiler.

• Voor de familie en toerzeilers is het vooral een veiligheidsaspect, geen hand of vingers in de buurt van een op spanning staande schoot welke ontlast dient te worden. Tevens één hand vrij om jezelf vast te houden in ruwer weer.

• Voor de Single handzeiler zeer gemakkelijk met één hand aan de lierhandel en de andere aan het stuurwiel of helmhout.

De Seldén lieren met retourfunctie zijn begin volgend jaar leverbaar.

terug