Mastervolt treedt toe tot het onderzoeksproject HyMar

Om de markt voor hybride maritieme oplossingen te ontwikkelen werkt Mastervolt actief mee aan het HyMar project. Mastervolt is niet alleen een specialist in power electronica; het bedrijf is ook een toegewijde pionier en is vastbesloten om een voortrekkersrol te spelen op de markt.

HyMar (Hybride Maritieme systemen) is een door de EU gefinancierd samenwerkingsverband en onderzoeksproject met als doel een gemeenschappelijk platform te ontwikkelen voor het ontwerp van alle maritieme elektrische aandrijfsystemen voor vaartuigen met een lengte tot 24 meter.

Op dit moment is het grootste probleem van deze groeiende industrie dat er geen gemeenschappelijk kader is. Botenbouwers hebben een keuze aan systemen, accu's en niet-compatibele besturingssystemen, waarbij sommige installaties veel efficiënter zijn dan andere.

Door de meest vooraanstaande maritieme fabrikanten met een uitstekende reputatie samen te brengen, werkt HyMar actief aan de ontwikkeling van een reeks hybridesystemen met een gemeenschappelijk ontwerpprincipe. Mastervolt, een wereldleider in niet aan het net gekoppelde systemen, werkt aan de zijde van andere ultramoderne bedrijven als Bosch Engineering, Steyr Diesel en Bruntons Propellers aan apparatuur die geschikt is voor de hele markt, ongeacht de leverancier.

Het einddoel van deze samenwerking is een open systeemarchitectuur die niet alleen uiterst efficiënte elektrische aandrijfsystemen levert, maar ook hybride aandrijfsystemen voor een zo breed mogelijke markt beschikbaar maakt.

Omdat HyMar de leiding heeft over het hele pakket, van accu's tot propellers, staan er enkele opwindende technologische ontwikkelingen op stapel. Als pionier op het vlak van geavanceerde elektrische omschakelsystemen speelt Mastervolt een sleutelrol in de inspanningen van HyMar op het gebied van energiemanagement.

Terwijl het hybrideplatform gebaseerd is op 144 V gelijkstroom, vereisen de andere systemen op een boot erg verschillende voltages. Complexe energiebehoeften regelen is een specialiteit van Mastervolt; de research en development afdeling in Amsterdam werkt dan ook aan een nieuwe serie power converters om aan deze behoeften te voldoen met een zo klein mogelijk energieverlies.

"Uitgenodigd worden om mee te werken aan zo'n belangrijk project is bijzonder spannend," zegt Marc Persoon, marketingmanager bij Mastervolt. "We werken samen met grote bedrijven als Bosch en Steyr om een universeel ‘plug-and-playplatform' voor elektrische voorstuwing te creëren. Het is de bedoeling om de versnippering in de industrie te verhelpen, en met de technologie voor elektrische aandrijving een nieuw tijdperk van snelle ontwikkeling in te gaan. We zijn trots dat onze jarenlange ervaring met het beheren van complexe energiesystemen een kernonderdeel van dit project is."

Mastervolt vernieuwde onlangs zijn gehele productenpakket om deze ‘hybridegeschikt' te maken. Het bedrijf is dan ook klaar om in de toekomst een vooraanstaande leverancier van HyMar-compatibele apparatuur te worden.

Meer informatie over HyMar vindt u op http://hymar.org.

terug