Kleinste motorjacht ooit steekt tweemaal Noord-Atlantische oceaan over

De 11,7 meter lange Smelne Vlet 1100 OK met bemanning Harald en Silvia Paul keert na anderhalf jaar terug van zijn extreme expeditie over de Noord-Atlantische Oceaan naar Labrador en Newfoundland. Op 12 november 2010 bereikt de "Gypsy Life" de stadshaven in Lübeck. Daar worden de avonturiers verwelkomd door media, sponsors en fans en worden de eerste verhalen gedeeld over deze onderzoekstocht.

De expeditie leidde het echtpaar Paul op 15 mei 2009 van Nederland – Schotland – Orkneys – Shetland eilanden – Faeröer eilanden – IJsland – naar de oostkust van Groenland. Na het doorkruisen van grote velden met veel pakijs heeft de Gypsy Life de gevreesde zuidpunt van Groenland (Cape Farewell) gerond. Daarna is hij de Labradorzee over gestoken. Een beruchte zee vanwege haar hevige stormen, kou en gevaarlijke stromingen.

Op 31 augustus 2009 bereikte de expeditie zijn overwinteringplaats aan de oostkust van Canada. Ingevroren in een dikke laag ijs en ver weg van de beschaving, overwinterde de Gypsy Life en doorstond onbeschadigd zes maanden de strenge Labrador winter. In de dagelijkse strijd tegen de elementen, in extreme kou en verraderlijke ijs werden Harald en Silvia Paul maanden blootgesteld aan extreme tests.

In het begin van de zomer van 2010 kon de Gypsy Life terugkeren naar de open zee en bereikte in Newfoundland het meest zuidelijke punt van deze ontdekkingsreis. In de voetsporen van de Vikingen voer het schip over de Noordelijke route terug naar Europa. De uitzonderlijk sterke stormen en steeds wisselende weersomstandigheden dit jaar benamen het laatste restje energie van de Gypsy Life en haar bemanning.

De Smelne Vlet 1100 OK is het kleinste expeditie schip dat binnen vijftien maanden tweemaal de Noord-Atlantische oceaan overstak (10 000 nautische mijlen – 18.520 km). Het doel van deze expeditie was om in harmonie met de natuur, praktische vaardigheden en kennis te vergaren. Dit voor het behoud van ons milieu en natuurbescherming wat voor een groter publiek steeds een belangrijker onderwerp wordt.

Ontvangst van de Gypsy life en haar bemanning in de stadshaven van Lübeck op 12 november 2010 om 10:30u. Bij slecht weer is er een overdekte accommodatie beschikbaar.

terug