RM-1060 Fast Ocean Sailing

Fora Marine is met de RM-yachts uitgegroeid tot een werf welke momenteel een lijn van zeer eigentijdse zeiljachten op de markt brengt. Marc Lombard is de huisontwerper van deze Franse jachtwerf en hij kreeg de vrije hand om de nieuwe RM-1060 te ontwerpen. Voor de 35 voet RM-1060 kreeg Marc Lombard de opdracht een performance georiënteerd jacht te ontwerpen. Een jacht welke daarnaast in de top van de Europese jachten kan meedoen op het gebied van uiterlijk, stijl, ergonomie en performance. Dit heeft geresulteerd in een jacht met: meer zeil (max. 91m²), meer waterlijn (10,30 (overall 10.56)), meer breedte (3.99m), meer mast (14.30 (16 meter boven waterlijn), en meer ballast (1790 (1 kiel)/2020kg (2 kielen).

Het totale gewicht van de RM-1060 is met zijn 4400 kg laag. Cijfers welke allen duiden op performance waarbij de identiteit, karakter en comfort van RM niet verloren is gegaan. De layout van de RM-1060 sluit naadloos aan op de bestaande reeks welke begint met de RM-880 en eindigt met de RM-1350.

De romp van de RM-1060 wordt gemaakt van (marine-grade) multiplex aan beide zeiden voorzien van een laag epoxy glasvezel eventueel aangevuld met kevlar (optie). Het dek wordt gemaakt van polyester. De romp wordt om een gegalvaniseerd stalen frame heen gebouwd en vormt zo een geheel met het frame. Aan dit stalen frame wordt een enkele of dubbele kiel gehangen en dient tevens als stabiele basis voor de mast. De gehele constructie verklaart de ongekende romp stijfheid terwijl de gebruikte materialen zorgen voor een laag gewicht. De romp heeft dankzij de tweezijdige epoxy/glas coating een onbeperkte levensduur. De romp wordt vervolgens afgewerkt met een twee componenten lak welke in 200 kleuren geleverd kan worden.

De potentie van de RM-1060 komt ook tot uitdrukking in de brede "Volvo Ocean Stijl" romp en deze onderschrijft nog eens het sportieve karakter van de boot. De boot lijkt door zijn extreme breedte gemaakt voor met name ruim winds georiënteerde koersen. Door toepassing van een dubbele kiel onder een hoek van 18 graden heeft Marc Lombard er echter voor gezorgd dat de drift beperkter is dan met een enkele kiel. Met minder drift hoef je nu eenmaal minder hoog te varen om toch het zelfde punt uit te komen.

terug