Multifunctionele werkboot ontworpen door Vripack

Vripack heeft met succes en in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Sima Charters een interessante 60ft Multi Purpose Tender opgeleverd. Deze multifunctionele Tender, SC Puma genoemd, is uiterst geschikt voor een breed scala aan activiteiten op het gebied van offshore industrie. De uitdaging van Vripack met betrekking tot dit project was om al haar praktische kennis te combineren tot een perfect ontwerp zonder concessies te hoeven doen. Dit was geen eenvoudige taak en gedurende het proces werd er veel gevraagd van zowel de bouwer als Vripack, maar uiteindelijk zijn beide partijen trots op het eindresultaat.

De SC Puma is een zwaargewicht loods-/service boot, ontworpen voor meerdere doeleinden zoals sleepwerkzaamheden, het vervoeren van bemanning en goederen van en naar schepen welke voor anker liggen of naar offshore windmolenparken. Daarnaast kan dit veelzijdige schip gebruikt worden als loodsboot, politie- en onderzoeksvaartuig of als berging- en reddingsschip. De SC Puma is uitgerust met een door Lloyd's Register geclassificeerde werkboot constructie met professionele systemen welke het schip geschikt maken voor zware omstandigheden. Verder is deze krachtpatser volledig ontworpen voor een comfortabele zeegang wat er voor zorgt dat ze kan blijven functioneren op momenten dat andere schepen afhaken. Dit is onlangs bewezen tijdens haar recente trip van Southampton naar Rotterdam toen ze in zwaar weer belandde. De lijn van de opbouw is breed gehouden welke resulteert in een stoer en krachtig uiterlijk. Dit tenderschip met zijn praktische afmeting en optimale layout, kan worden beschouwd als een ‘vintage' tender, gestoken in een soepel vallend nieuw jasje uitgerust met de nieuwste snufjes!

De onderstaande gadgets zijn door Vripack en Sima Charters geïntegreerd in de SC Puma: Een verwarmde stuurcabine met een aangrenzende verbindingsgang, dek en reling verwarming om de oppervlaktes ijsvrij te houden, de mogelijkheid tot het plaatsen van een Hadrian veiligheidsstang om reddingslijnen te bevestigen aan de 70cm brede gangpaden en een geheel verwarmd voordek omgeven door relingen met twee makkelijk toegankelijke opbergruimten. Het benedendek biedt onder andere ruimte aan twee hutten, elk met één slaapplaats. Verder zijn de comfortabele ruimten voorzien van airconditioning, computerfaciliteiten, een klein kombuis, twee toiletten en een douche. Daarnaast is er nog genoeg ruimte voor 12 passagiers, de stuurman en de kapitein.

De excellente navigatie-uitrusting bevat onder andere twee radars, een sarfinder, computerplotter, AIS, NAVTEX, etc. Andere interessante details zijn de reddingsvlotten welke ingenieus zijn weggewerkt in de bergingen op het achterdek. Verder is de machinekamer makkelijk toegankelijk en beschikt de SC Puma over een bedieningspaneel aan de buitenkant voor ingewikkelde aanmeermanoeuvres, een breed rubberen overloop op de boeg en een groot werkplatform op het achterdek geschikt voor een maximum gewicht van zes ton. Op de mast bevinden zich automatische zoeklichten.

De SC Puma is ontworpen door Vripack, gebouwd door Sima Charters en is inmiddels operatief tijdens een baggerproject in Duitsland. Momenteel bouwt Sima Charters een aantal zusterschepen welke gereed zijn in 2010. Deze schepen zijn te huur of te koop. Uiteraard kan een nieuwe boot ook geheel op maat worden geleverd.

terug