Vripack draait haar gezicht naar de zon!

Terwijl de dagelijkse activiteiten van Vripack bestaan uit het ontwerpen en inrichten van luxueuze jachten, besloot Vripack daarnaast een duik te nemen in de innovatieve wateren van alternatieve aandrijving door het gebruik van zonne-energie. Het hoogtepunt van dit state-of-the-art onderzoek- en ontwikkelingsproject is de Frisian Solar Challenge 2010.

De Frisian Solar Challenge is het grootste duurzame evenement in Nederland en is gefocust op het ontwerpen en construeren van ultralichte en snelle boten welke sterk genoeg zijn om de ontberingen van een lange afstandsrace te doorstaan. De Solarboot van het Vripack Solar Team zal haar uithoudingsvermogen presenteren gedurende de internationale Frisian Solar Challange 2010. Inclusief 5 competitie elementen, welke plaats zullen vinden tussen 4 en 10 juli, zullen de solarboten  een afstand van 220 km over water afleggen langs de befaamde Friese elf steden. Uitgangspunt van dit evenement is de ontwikkeling van duurzame energie ter bevordering van duurzame bouwtechnieken en technologieën met een specifieke toepassing van zonne-energie in de scheepsbouw. Vripack hecht grote waarde aan het behoudt van een gezonde leefomgeving en is trots op haar enthousiaste team van medewerkers welke deze ontwikkeling gestalte geven.

Vripack's solar boot wordt aangedreven door elektrische kracht welke afkomstig is van 5 zonnepanelen en kan een snelheid van 11 knopen per uur bereiken. Met een totale lengte van 6 meter en een diepgang van 0,75 meter, wordt zij gedurende 6 uren achtereen bestuurd door slechts 1 stuurman. Ze wordt voortgestuwd door een 2 bladsschroef dat geplaatst is op een innovatief overbrengingsysteem welke gekoppeld is aan een elektromotor. De romp is gemaakt van glasvezel en carbon, gelijmd met epoxy. Om  de boot zo licht mogelijk te maken, zal het Vripack Solar Team een speciale techniek gebruiken. Het Vripack Solar Team is voor deze techniek geïnspireerd geraakt door het BMW Ligt Visionary Model genaamd het Gina Light Version concept. In navolging van dit prachtige concept, zijn sommige onderdelen van de Vripack Solar boot gemaakt van weefsel materialen wat een hoop gewicht zal besparen en het mogelijk maakt om dit zon absorberende schip nog sneller te laten varen. Naast het belang van het gewicht, heeft het Vripack Solar Team ook veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de Solar boot. Door de combinatie van de solar elementen en de textielstoffen is deze solar boot bevoorrecht met een fantastische futuristische uitstraling!

Sponsoren welke de realisatie van de Vripack Solar boot mogelijk hebben gemaakt zijn: Polem, Snijtech, Esthec, Adel Polyester, Marin, Fiftysix, Interlinie, Vripack Brokers and Vripack Naval Architects.

Over Vripack®
Vripack, opgericht in 1961, is een toonaangevend full-service ontwerp, naval architecture, engineering en brokerage bureau. Strevend naar een lange termijn relatie met particuliere klanten, werven en collega-architecten, is Vripack van mening dat Kwaliteit de som is van Vakmanschap en Enthousiasme.

www.vripacksolar.nl

terug