Nieuwe generatie Yamaha V6 buitenboordmotoren imponeert

Eind vorig jaar kondigde Yamaha de komst aan van een nieuwe generatie V6 buitenboordmotoren. De fabrikant beloofde baanbrekende ontwikkelingen en daar blijkt niets te veel aan gezegd te zijn. De F225F, F250D en F300B imponeren ronduit.

De Yamaha-ingenieurs werkten ruim drie jaar aan de nieuwe viertaktlijn, waarvan er binnenkort vier daadwerkelijk bij de dealers zullen staan: de drie zescilinder modellen F225F, F250D en F300B én de volledig vernieuwde F70A viercilinder mid range. Deze laatste heeft een cilinderinhoud van 996 cc en dankzij de compacte bouw, de enkelvoudige nokkenas en het gebruik van de nieuwste technologieën bleef het gewicht hiervan beperkt tot slechts 119 kg.

De stille, direct ingespoten F70A beschikt niettemin over vier kleppen per cilinder, waardoor de motor ongekend snel – als een 2-takt machine – oppakt. Optioneel kan deze motor worden geleverd met een multi- functionele stuurhendel. Met behulp van het 'Digital Network System' kan het toerental ook gemakkelijk in stappen van 50 toeren per minuut op het paneel van de toerenteller worden ingesteld. Uiteraard is op dit model het bekende Yamaha Y-COP anti-diefstalsysteem standaard.

De drie nieuwe zescilindermodellen, de F225F, F250D en F300B, zijn volledig nieuw ontwikkeld, waarbij vooral aandacht is besteed aan gewichtsbesparing, brandstofeconomie en geluidsproductie. De motoren zijn uitgerust met multipoint brandstofinjectie en maken gebruik van variabele kleptiming. De cilindervoering van het nieuwe 4,2 liter motorblok is slechts 0,1 mm dik, waardoor een grotere cilinderinhoud kon worden gerealiseerd. Dankzij het gebruik van plasmatechniek is de cilinderwand extra glad, waardoor minder weerstand optreedt en uiteindelijk meer vermogen aan de propeller beschikbaar komt.

De nieuwe zescilinders kenmerken zich door een ongekend laag geluid- en trillingsniveau; bij stationair toerental verraden slechts de digitale meters dat de motor in bedrijf is. Zelfs het inschakelen van de vooruit of achteruit vanuit neutraal geschiedt vrijwel geluidloos. Een baanbrekende ontwikkeling, omdat tot dusver altijd een luide ‘kloenk' waarneembaar was. Yamaha wist dit te bereiken door toepassing van een speciale schakeldemper in de propeller.

De introductie van het nieuwe, ‘Digital Network System II' in combinatie met het drive by wire systeem van Yamaha is revolutionair. Dit systeem bedient de motorfuncties en zorgt voor het aansturen van belangrijke informatie zoals toerental, oliedruk, watertemperatuur en brandstofverbruik. Naar keuze verschijnt deze informatie analoog of digitaal op de grote, zowel overdag als 's nachts uitstekend afleesbare LCD-displays.
Deze displays zijn volledig individueel programmeerbaar wat betreft onder andere kleur en achtergrond. Het is zelfs mogelijk om voorafgaand aan de start van de motor het logo van het bootmerk te tonen. Uiteraard voorziet het systeem in een NMEA-2000 poort, zodat de beschikbare informatie ook op de kaartplotter oproepbaar is.

Het nieuwe Digital Network System II voorziet verder in een serie nieuwe schakelpanelen. In combinatie met de traditionele startsleutel is het optioneel nu zelfs mogelijk om met slechts één druk op de knop een meervoudige motorconfiguratie tot maximaal vier motoren te starten of te stoppen. Hierbij zorgt de elektronica telkens voor een minimaal tijdsinterval ter voorkoming van het overbelasten van de accu's. Naast de nieuwe schakelpanelen ontwikkelde Yamaha ook een bijpassende serie afstandbedieningen voor zowel top- als zijmontage.

De nieuwe F70A viercilinder en de drie nieuwe zescilindervarianten F225F, F250D en F300B werden recent gepresenteerd aan de internationale nautische pers en oogstten veel bewondering. Naast de voor een viertakt opmerkelijke responssnelheid sprak vooral de bijzondere vermogen/gewicht verhouding tot de verbeelding. In Nederland is de nieuwe serie per direct leverbaar.

De viercilinder F70A zal een prijskaartje dragen van € 10.575,=, terwijl de zescilinderserie start met een prijs van € 23.995,=. Alle modellen zijn standaard voorzien van Y-COP (Yamaha-Customer Outboard Protection), een speciaal, door Yamaha ontwikkeld anti-diefstalsysteem. De specificaties en prestaties van de nieuwe serie – in combinatie met een fijnmazig wereldwijd servicenetwerk- maakt deze nieuwe generatie buitenboordmotoren van Yamaha uitermate geschikt voor zowel recreatief als professioneel gebruik.

www.yamaha-motor.nl

terug