Twee topmerken in scheepsbouw bundelen krachten

Linssen Yachts is marktleider in de bouw van stalen waterverplaatsers in het segment van 8-16 meter en staat bekend als bouwer van hoogwaardige jachten. Mastervolt is marktleider op het gebied van innovatieve elektronica. Deze twee Nederlandse ondernemingen hebben hun krachten gebundeld om de nieuwe Linssen Grand Sturdy 25.9 SCF® (Saloon Cockpit Fusion) uit te rusten met de hybride aandrijving DriveMaster 7.5 Ultra als alternatief voor de traditionele verbrandingsmotor.

Dit ambitieuze marketinginitiatief komt als reactie op het feit dat steeds meer botenbezitters overstappen op hybride aandrijfsystemen. Yvonne Linssen: "De overstap op een elektrische aandrijving brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Maar de samenwerking met Mastervolt betekent voor ons extra kennis en professionaliteit. Zodoende kunnen wij binnen afzienbare tijd een elektrisch aangedreven model introduceren, met de veiligheid en duurzame kwaliteit die men van ons verwacht."

Mastervolt is een pionier in de ontwikkeling van hybride systemen en ziet de installatie van haar elektromotor DriveMaster 7.5, gecombineerd met een 48 V Mass Combi en vier Li-ion-accu's (24 V/160 Ah), als doeltreffende en interessante oplossing voor de aandrijving van dit nieuwe motorjacht.

De DriveMaster 7.5 (7,5 kW) is standaard spuitwaterdicht (beschermingsgraad IP55). De eveneens waterdichte regeleenheid (beschermingsgraad IP65) is speciaal bestemd voor veeleisende omgevingen. Het hele systeem is vrijwel onderhoudsvrij, volledig met een laptop in te stellen en geschikt voor zowel 24 als 48 volt. De regeleenheid produceert driefasenwisselstroom voor de motor en is opgenomen in een compacte behuizing met een extra koeleenheid. Geavanceerde software staat garant voor uitstekende (vaar-)eigenschappen en geeft informatie over accuconditie, resterende vaartijd, totale vaartijd, totaal aantal draaiuren, toerental van de motor (tpm), stroomverbruik (in amp.), enz. Bovendien kan worden gewisseld tussen een 'economy mode' en 'full power mode'.

Hoewel de Grand Sturdy 25.9 SCF® (8,20 x 3,15 m) het kleinste motorjacht van Linssen Yachts is, verwacht de jachtbouwer dat het met de elektromotor zal uitgroeien tot een zeer populair model. Het DriveMaster-systeem wordt ondersteund door een generator uit de bekende Whisper-serie van Mastervolt, zodat ook in ruwe weersomstandigheden en langere tochten altijd voldoende energie kan worden geleverd. Het hoofdsysteem maakt het mogelijk om acht uur lang ontspannen en comfortabel op de elektromotor te varen, zonder trillingen, motorlawaai of uitlaatgassen – een aantrekkelijk idee. En aan het einde van de dag wordt aanleggen een genoegen, dankzij het hoge koppel bij een laag toerental.

Mastervolt heeft de verkoop van haar Lithium-ion-accu's enorm zien toenemen, waardoor de prijzen met circa 20% konden worden verlaagd. Het was de eerste onderneming die de Li-ion-technologie, vooral bekend van toepassingen zoals batterijen voor mobiele telefoons, een volwaardige toepassing gaf in de scheepvaart. Voor jachtbezitters betekent dit een achtcellige accu van 24 V, die slechts een derde weegt van een vergelijkbare loodzuuraccu en driemaal zo lang meegaat.

Een ander integraal onderdeel van het elektrische aandrijfsysteem waarmee de nieuwe Grand Sturdy 25.9 SCF's worden uitgerust, is de gecombineerde acculader/omvormer 48 V Mass Combi van Mastervolt. Dit intelligente stroommanagementsysteem combineert een geavanceerde acculader met een zuivere sinusomvormer. Het zorgt op de Linssen 25.9 voor een gelijkmatige accuoplading en aandrijfkracht wanneer de Mastervolt Whisper Generator wordt gebruikt voor extra vaarbereik.

Marc Persoon, Marketing Manager bij Mastervolt: "Dit is een zeer interessante samenwerking tussen twee gerenommeerde bedrijven, waaruit iets geheel nieuws ontstaat. Wij zien dit als een positieve stap naar groener en plezieriger varen, waar ervaren watersporters volgens ons heel blij mee zullen zijn."

terug