Nieuwe Daysailer: Koopmans 28

Didden Jachtbouw heeft een nieuwe dagzeiler op de markt gebracht: de Koopmans 28 Daysailer. Dit zeiljacht combineert een klassiek, stijlvol uiterlijk met moderne technologie en eigentijds comfort. Door als basis een licht casco te gebruiken is deze zeewaardige dagzeiler met een lengte van 8,5 meter goed trailerbaar (1900 kilo incl trailer). Bij de ontwikkeling van de Koopmans 28 staan zeilcomfort, veelzijdigheid en veiligheid voorop.

Dit jacht is de oplossing voor zeilers die de charme van stijlvolle open zeilboten (weer) prefereren. Echter uitgebreid met comfort naar behoeven, met de veiligheid van een zeegaand jacht, met een maximum aan flexibiliteit en met een minimum aan onderhoud. Zonder afhankelijk te zijn van bemanning.

Het ontwerp is volledig tot stand gekomen vanuit zeilersperspectief. De zeiler zit alleen of met maximaal zeven extra bemanningsleden in een ruime kuip. Deze is ergonomisch ingedeeld en het hijsen, trimmen, reven en strijken van de zeilen gebeurt vanaf één centrale plek. Door een zelfkerende rolfok is kruisen zeer eenvoudig. De toegang tot de kajuit is door de ruime instap gemakkelijk en comfortabel. De werf kan aan allerlei individuele wensen (toilet, kombuis, electronica e.d.) voldoen.

De Koopmans 28 Daysailer brengt elk mogelijk vaarwater en zeilsport toepassing binnen uw bereik. Het jacht is zeewaardig (Lloyds CE Cat C), past in een zeecontainer en weegt achter de auto op trailer nog geen twee ton. Een uurtje ontspannen na een drukke werkdag kan, maar vakanties zijn ook mogelijk: onderdeks overnachten kan tot vier personen. Door het vlakke onderwaterschip, de lange waterlijn, lichte bouw en uitgebreide zeilgarderobe kan de Koopmans 28 Daysailer uitstekend mee op het wedstrijdveld. Er is keuze uit 3 kielvarianten, waaronder een hefkiel. In de mechanische voortstuwing is voorzien door een diesel- of electromotor.

Veiligheid en een minimum aan onderhoud zijn belangrijke voordelen. Romp en dek zijn door het gebruik van vacuüm geïnjecteerd schuim vinylester laminaat nagenoeg onverwoestbaar. Het laag zwaartepunt, het zelfrichtend vermogen en de zelflozende kuip zorgen voor een optimale zekerheid, ook op de kustwateren. Toegang tot het voordek is door het volledig flush dek veilig en eenvoudig. De werf biedt een servicecontract aan waardoor het jacht elk voorjaar als nieuw in de favoriete jachthaven gelegd wordt.

De Koopmans 28 Daysailer is volledig in Nederland ontworpen, ontwikkeld en wordt hier ook  geproduceerd.
Nadere informatie, contactinformatie, foto's en beeldmateriaal vindt u op http://www.koopmans28.nl/

Totale lengte                                                            8,50 m            28 ft
Lengte waterlijn                                                         7,30 m            24 ft
Breedte                                                                    2,45 m           8 ft
Gewicht                                                                    1500 kl
Gewicht op trailer                                                       1900 kl
Diepgang hefkiel met twee roeren                               0,9-1,6 m       3-5,3 ft
Diepgang vaste kiel                                                   1,10 m of 1,60 m
Grootzeil                                                                   21,4 m2         230 sqft
Keerfok                                                                    12 m2            130 sqft
Genua                                                                      14,5 m2         156 sqft
Asymmetrische spi                                                     38 m2            410 sqft
Code Zero                                                                 35 m2             380 sqft
Motor                                                                       9 PK (diesel)/ 2 kW electr
Prijs zeilklaar            (zonder motor)                           € 49.900
CE-categorie                                                             C

Didden Jachtbouw
Dhr. R. J. Didden
Van Aerssenstraat 217
2582 JK Den Haag
Tel: 06 42 97 56 97

terug