Schuifraam in Noaber® elektrisch bedienbaar

De Noaber® heeft standaard een elektrisch bedienbaar schuifraam in de wand tussen de kajuit/kombuis en de open kuip. Het gemakkelijk geheel of gedeeltelijk openen en sluiten -in stappen of op elk niveau-  van dit raam is een heel comfortabele voorziening voor ventilatie, doorzicht bij besturing van het schip vanuit de kajuit en voor de verbinding van de kombuis met de open kuip.

De voorgeschiedenis van het besluit het nieuwe type groter, sneller en comfortabeler plezierjacht van Consonant Yachts daarmee uit te rusten is meer dan tien jaar geleden begonnen met het eerste ontwerp van de Kuster®. Na de Barkassen, de Mecru’s en de Support Vessels zouden de nieuwe motorjachten standaard voorzien worden van geïsoleerde ramen in aluminiumprofielen met onderbroken koudebrug. Deze profielen waren in 1998 ontwikkeld door Gebo-Boomsma BV in Almere in samenwerking met TNO.

Het binnenprofiel van deze ramen met dubbel glas is thermisch gescheiden van het buitenprofiel, zodat geen warmte van binnen naar buiten doorgegeven wordt wat de oorzaak van condens aan de binnenkant is.

Gebo-Boomsma heeft deze profielen vanaf het begin gebruikt voor dichte ramen en voor volledig te openen ramen, de zogeheten klapramen zoals die in alle Kusters zitten.

De ontwikkeling van schuiframen volgde later, maar deze hadden een beperking: de ramen moesten rechthoekig zijn. De bovenzijde van het profiel moest evenwijdig lopen aan de onderzijde. In onze schepen loopt echter geen enkele bovenstijl evenwijdig aan de onderstijl en gedurende vele jaren kwam Gebo-Boomsma niet met de oplossing van het vraagstuk.

Na de overname van Gebo-Boomsma door Drinkwaard, vorig jaar, hebben wij ons gewend tot de nieuwe directie van de firma die thans Gebo Marine Glazing heet en daaruit kwam de samenwerking tot stand die heeft geleid tot de ontwikkeling van het elektrisch bedienbare op en neer schuivende raam dat thans in de Noaber® wordt toegepast.

De bediening geschiedt door een druk op de knop. Er kunnen keuzen gemaakt worden uit vier van tevoren ingestelde openingsstanden of traploze openingen van enkele millimeters tot een volledige opening die, net als in de Kuster heel prettig is voor het aangeven van een hapje en een drankje uit de kombuis aan opvarenden in de open kuip en die heeft geleid tot de vondst van Jean van den Bussche: het Belgisch plankje in het volledig geopende raam dat als bar kan dienen.

De elektrische bediening heeft twee grote voordelen. Eén opvarende kan het werk doen met weinig spierkracht. Het veertig kilo wegende klapraam in de Kuster A-38 moet van binnen ontgrendeld worden en van buiten neergeklapt worden, dus zijn daar twee opvarenden voor nodig. Het elektrische schuifraam heeft ook een kleinere inbraakgevoeligheid.

terug