Amfibisch Plezier met een Hovercraft

CPS Craemers is een relatief jong bedrijf werkzaam in de pleziervaartuigsector en gevestigd in Stevensweert (L). De werkzaamheden zijn zeer divers; van laswerk tot boegschroeven; fecaliënsystemen tot polyesterwerkzaamheden; veelal uitgevoerd op locatie Jachtwerf Goossens Jachtservice. Deze werf heeft veel te bieden, van Motorenrevisie tot Schilderwerk en interieur; tot De Ruijter yachtbemiddeling toe; een totaalpakket dus.

Een van de andere specialiteiten van CPS Craemers is het ontwerpen en bouwen van Luchtkussenvaartuigen (Hovercraft) hoofdzakelijk voor de racerij maar ook voor recreatie. Zij zijn momenteel de enige in Nederland die deze Amfibische vaartuigen bouwen. Dit is begonnen als hobby; ongeveer 15 jaar geleden; en de laatste jaren professioneel geworden. Zij nemen al 15 jaar deel aan Europese Kampioenschappen en Wereldkampioenschappen. Een mooi resultaat is; na 13 jaar ontwikkeling en deelname Europees Kampioen 2008 in de F2 klasse.

CPS Craemers heeft inmiddels de mogelijkheid om een drietal modellen te bouwen met enkele modificaties daarop; zowel modellen met 1 motor als met 2 motoren. Momenteel is de Cobra 5P Arrow de ontwerpfase voorbij en in aanbouw; hiermee zal deelgenomen worden aan het Wereldkampioenschap in Engeland dit jaar (kijk eens op Youtube en typ WHC2010 voor een promofilm).

De techniek in het kort:
Bij een eenmotorige uitvoering wordt de stuwstraal die opgewekt wordt door de grote propeller gesplitst in twee delen; een klein gedeelte (20%) zorgt ervoor dat het luchtkussen opgeblazen wordt en zo voor een opwaartse kracht zorgt; de hovercraft gaat zweven. Het grootste gedeelte wordt gebruikt voor de voorwaartse beweging. Bij het opendraaien van de gashendel begint de hovercraft langzaam te zweven en even later begint hij zich te verplaatsen; naargelang het toerentaal oploopt en de wrijving met de ondergrond minder word. Bij een tweemotorische uitvoering zorgt een aparte lichte motor met kleine propeller in de neus ervoor dat het luchtkussen zich opblaast en de hovercraft gaat zweven. Gebruikt men dus alleen deze motor; kan men met zeer weinig kracht het geheel in alle richtingen verplaatsen. De hoofdmotor zorgt dmv een grote propeller voor de voortstuwing. De zweefhoogte bedraagt tussen de 15 en 20 cm afhankelijk van het model. Bij beide modellen zorgen stuurroeren die achter de propeller gemonteerd zijn voor het manoeuvreren. Remmen in de normale zin heeft men niet; stoppen doet men door de gaskraan langzaam dicht te draaien, hierdoor loopt het luchtkussen leeg en remt men af. Andere mogelijkheid is snel 180 graden te draaien en volgas te geven waardoor men even achteruitvaart en de stuwstraal tegen de vaarrichting in werkt en men dus tot stilstand komt.

Het aparte van een hovercraft is dat men al zwevend weinig merkt van de overgang van land naar water; het is een soepele transitie. Dit betekend dus dat men met een hovercraft bijna overal kan komen en dus geen jachthaven of boothelling nodig heeft. Een glooiende overgang van land naar water is voldoende. Ondiepe wateren, gras, ijs, sneeuw enz. dit alles is geen probleem. Snelheden kunnen oplopen tot 140 km/h en men moet het vergelijken met het proberen te besturen van een auto op een ijsvlakte; een echte kick dus.

Verdere werkzaamheden van CPS Craemers zijn: Polyester en Gelcoat reparaties; Laswerkzaamheden; mallen bouw en kleinere series Kunststof gietwerk.

www.cpspolyester.nl 

terug