Zeilkotter Rexona 1899-2010

Vereniging Rexona is onlangs begonnen met de voorbreidingen en fondswerving voor het lustrumproject ‘Rexona 1899-2010: het Nederlandse verhaal van een Deense kotter’. Dit unieke schip is sinds 1899 onafgebroken in de vaart. Ter gelegenheid van haar 111e verjaardag wil de Vereniging in 2011 naar haar geboorteplaats Frederikshaven in Denemarken varen. Ook zal zijEsbjerg en Lemvig, haar laatste ligplaats, aandoen. Daarna zal ze via het Amagermuseum Dragør, waar een museum voor 16e eeuwse Hollandse immigranten is, achter de Nederlandse ambassade in het hartje van Denemarken aanmeren. Vervolgens worden Den Helder, Enkhuizen, Amsterdam en tot slot IJmuiden aangedaan.

De Rexona heeft in 2002 de classificatie nagenoeg authentiek (A2) gekregen, de op één na hoogstemonumentale status. Als monumentaal schip heeft zij een ligplaats in de historische Museumhaven Willemsoord in Den Helder.

Het doel is om de Rexona als museumschip in zo’n authentiek mogelijke staat toegankelijk te maken voor het publiek. Op locatie worden in samenwerking met locale overheden, beroepsorganisaties en musea evenementen georganiseerd om de zeevisserij, viskotters, vissersgemeenschappen en het vissersleven rond 1900 onder de aandacht te brengen.

De Vereniging voorziet een Europese samenwerking voor de lange termijn en het lustrumproject legt hiervoor de basis.

In de periode 2001 tot 2009 hebben ingrijpende renovaties plaatsgevonden. Een laatste grondige renovatie van het onderschip is nu nodig om de Rexona weer zeewaardig te maken. Deze renovatie wordt mede in overleg met Deense partners uitgevoerd, waarbij tevens ook andere aanpassingen worden gedaan.

Wellicht heeft uw organisatie/bedrijf belangstelling om over (financiële) steun voor dit project van gedachten te wisselen, bij welke gelegenheid wij u aan de hand van een Power Point presentatie en nadere toelichting verder kunnen informeren over het budget, het  lustrumproject, aanwezigheid bij Sail Amsterdam 2010 en de plannen voor de lange termijn. De lustrumwebsite www.rexona111.eu geeft ook een indruk van het project en de organisatie.

terug