GRIB HIRLAM weermodel in Yachtcontrol Meteo software

Aan de nieuwste versie van het programma Yachtcontrol Meteo is het GRIB HIRLAM weermodel toegevoegd om de watersporter van een nog nauwkeurigere weersverwachting te voorzien.

Binnen het computer programma Yachtcontrol Meteo kan op een overzichtskaart het betreffende vaargebied geselecteerd worden. Vervolgens wordt via een internetverbinding de meest recente HIRLAM data opgehaald en zijn gegevens als wind, temperatuur, druk, bewolking en neerslag beschikbaar. Deze weerdata is vervolgens beschikbaar op een kaart, waardoor het weerbeeld eenvoudig en duidelijk valt te interpreteren.

HIRLAM model
Het High Resolution Limited Area Model (HIRLAM) model is een specifiek weermodel gericht op korte termijn weersverwachtingen voor Europa. Het grote voordeel van het HIRLAM GRIB model is dat er, in tegenstelling tot de reguliere GRIB files, meteorologen aan te pas komen. Hierdoor is de betrouwbaarheid van de verwachting vele malen hoger. Het HIRLAM model is een project van het KNMI samen met meteorologische instituten uit Denemarken, Frankrijk, Finland, Ierland, Ijsland, Noorwegen, Spanje en Zweden. Het HIRLAM model bestrijkt een groot gedeelte van Europa en beschikt over verwachtingen tot maximaal 48 uur vooruit.

Yachtcontrol Meteo
Het weerprogramma Yachtcontrol Meteo is speciaal ontwikkeld voor de watersporter. Via een internetverbinding kan het meest recente weerbericht binnen worden gehaald. Het programma is op een dusdanige manier opgezet dat de overdracht van weerdata zo beperkt mogelijk gehouden wordt en ook beschikbaar blijft indien er geen internetverbinding is.
Via de website van Yachtcontrol heeft men, na registratie, vrijblijvend 5 dagen toegang tot alle weerdata van het Yachtcontrol Meteo programma.

Systeemeisen
Yachtcontrol Meteo werkt op computers en laptops voorzien van Windows 7, Vista, XP. Voor de werking van het programma dient er een internetverbinding beschikbaar te zijn via het thuisnetwerk, wifi, umts/hsdpa of satelliet (iridium, inmarsat).

www.yachtcontrol.nl

terug