Volvo Penta breidt IPS-programma verder uit

Met het IPS-systeem heeft Volvo Penta de grenzen in de markt voor conventionele inboard installaties verlegd. Vijf jaar na de introductie zijn er in de markt al meer dan 10.000 IPS-units verkocht.

En Volvo Penta breidt het IPS-programma nu nog verder uit. Met nieuwe en grotere aandrijfunits gekoppeld aan de 13-liter motor introduceert Volvo Penta dit jaar nog twee vermogensklassen: IPS1050 en IPS1200.

In 2005 creëerde Volvo Penta’s baanbrekende IPS-systeem een geheel nieuw scheepvaartsegment, de zogeheten podinstallaties.

Met naar voren gerichte en efficiënte schroeven is het IPS-systeem onbetwist marktleider in podinstallaties, die de traditionele installaties met schroefassen grotendeels hebben vervangen.

De eerste fase van het IPS-systeem was gebaseerd op Volvo Penta’s D4 en D6 motoren. Vorig jaar werden twee nieuwe vermogensklassen gepresenteerd met grotere aandrijfunits op basis van Volvo’s 11-liter motoren.

Dit jaar introduceert Volvo Penta een derde fase, gebaseerd op de 13-liter motoren van de Volvo Group. De twee nieuwe IPS-drivepakketten genereren het equivalent van respectievelijk 1.050 en 1.200 pk, vergeleken met conventionele inboard installaties. Dit betekent dat Volvo Penta het IPS-systeem nu kan bieden voor boten tot en met 100+ voet.

Krachtiger aandrijfunits
Grotere motoren met hogere vermogens en hogere koppels stellen hoge eisen aan de aandrijfunits. Met dit in het achterhoofd ontwikkelde Volvo Penta voor de IPS1050 en IPS1200 een grotere en krachtiger IPS-aandrijfunit en een compleet nieuwe serie schroeven.

De grotere aandrijfunit biedt alle voordelen en kenmerken die het originele IPS-systeem tot zo’n succes maakten.

De onderwaterbody en schroeven zijn ontwikkeld met behulp van geavanceerde computermodellen, uitgebreide tests in cavitatietunnels en in boten. Het resultaat is een zeer efficiënt geïntegreerd aandrijfsysteem.

Schoner en stiller
De hogere efficiëntie laat de IPS1050 en IPS1200 beter presteren in combinatie met een lager brandstofverbruik en – niet in het minst – lagere emissiewaarden. Bovendien is het comfort in IPSboten, vergeleken met boten waarin een rechte as is aangebracht, aanzienlijk hoger door het lagere geluids- en trillingsniveau.

Met zeven zeer effectieve als standaard product verkrijgbare schroefpakketten dekt Volvo Penta het gehele snelheidsbereik, van ca. 28 tot ongeveer 40 knopen, voor de IPS1050 en IPS1200 af. Dit resulteert in grote voordelen voor zowel botenbouwers als eindgebruikers.

13-liter motor
De motor voor de nieuwe vermogensklassen is Volvo Penta’s 13-liter motor met tweetraps turbotechnologie, de D13, die respectievelijk 800 en 900 pk voortbrengt. Deze 13-liter motor is ontwikkeld en ontworpen met behulp van de modernste dieselmotortechnologie.

De D13 is uitgerust met nieuwe tweetraps turbotechnologie. De eerste trap bestaat uit een turbo met dubbele inlaten en pulslading – het vermogen in elke uitlaatpuls wordt gebruikt om pulsdruk te geven – wat resulteert in een zeer hoog koppel bij lage toerentallen. Bij hogere toerentallen schakelt een tweede turbo in, zodat de motor zijn vermogen ook bij hoge toerentallen behoudt.

EMS 2, het nieuwe door Volvo Penta ontwikkelde motorbesturingssysteem, regelt de brandstofinjectie 100 keer per seconde, twee keer zo vaak als de vorige versie. Het systeem regelt de injectoren van de unit, één per cilinder, die werken met een druk van maar liefst 2000 bar en de brandstof vernevelen voor een optimale verbranding.

Alle emissiewaarden vallen ruim binnen de marges van de EU RCD- en US EPA Tier 2-voorschriften en voldoen bovendien aan de zeer strenge EPA Tier 3-voorschriften die in 2012 van kracht worden.

Van 35 tot 100+ voet
Het IPS-systeem wordt aangeboden als dubbele, drievoudige of viervoudige motorinstallatie. Dit betekent dat het IPS-systeem beschikbaar is voor boten van 35 tot ruim 100 voet. De stuurman merkt geen verschil of de boot nu wordt aangedreven door twee, drie of vier IPS-systemen. Accelereren en schakelen vinden op dezelfde manier plaats met twee enkelvoudige hendels. Er zijn geen extra bedieningselementen nodig.

De IPS-units zijn compact, wat betekent dat volledige nieuwe en gedurfde designs mogelijk zijn. Er is meer ruimte aanwezig terwijl de tijd voor het installeren afneemt met 50% en soms zelfs nog meer.

De nieuwe IPS1050 en IPS1200 zullen vanaf het najaar 2010 beschikbaar zijn.

Technische gegevens
Model                                       IPS1050                                             IPS1200
Cilinderinhoud                           12,8 liters                                           12,8 liter
Motortype                                  In-line 6-cilinder                                 In-line 6-cilinder
Krukasvermogen bij 2300 rpm     800 pk (588 kW)                                900 pk (662 kW)
Turbosysteem                           Tweetraps turbo                                  Tweetraps turbo
Emissiewaarden                         Voldoet aan EU RCD en USEPA Tier 2     Voldoet aan EU RCD en US EPA Tier 2
Snelheidsbereik: ca. 28 – 40 knopen

terug