Slimme accessoires

Met slimme accessoires meer functionaliteit aan boord

Volvo Penta’s IPS-systeem biedt de klant toegang tot slimme accessoires die het varen gemakkelijker en milieuvriendelijker maken.

Volvo Penta’s elektronische platform, EVC (Electronic Vessel Control) is een netwerk gebaseerd op CAN-bus waarin motor, transmissie, bedieningselementen, instrumenten en displays zijn geïntegreerd met slimme functies aan boord, zoals een trip computer en joystick.

Dankzij het elektronische platform kan Volvo Penta booteigenaren verschillende typen accessoirepakketten bieden die het leven aan boord vergemakkelijken.

Een van deze accessoires is de fantastische joystick, die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een van de favoriete producten in de wereld van het varen. De joystick is een droom voor elke booteigenaar die opziet tegen het afmeren van de boot in drukke havens. De joystick maakt manoeuvreren eenvoudiger dan ooit – zelfs in omstandigheden die anders spanningen zouden oproepen. Aan boord kunnen maximaal vier joysticks worden geïnstalleerd, wat het manoeuvreren van de boot nog eenvoudiger maakt.

De volgende succesvolle accessoire van Volvo Penta is het Dynamic Positioning System. Eén druk op de knop helpt de stuurman de boot in positie te houden. Een buitengewoon handige functie als de stuurman wacht op een plekje bij het tankstation of op een brug die opengaat. Het Dynamic Positioning System wordt aangestuurd door speciale software die in EVC is geïntegreerd. Een antenne met twee GPS-ontvangers voorziet het systeem van nauwkeurige informatie over de positie van de boot, en met behulp van deze informatie stuurt de software toerental, gasstandregeling en aandrijfunits aan.

Volvo Penta’s nieuwe 7” kleurendisplay is een echt informatiecentrum aan boord. Het display toont de motorgegevens van maximaal drie motoren, informatie van de trip computer en informatie van verschillende sensoren, zoals oliedruk, watertemperatuur en drinkwatertank. Het display is bovendien voorzien van een videoaansluiting. De eigenaar van de boot kan een camera in de motorruimte bevestigen, op de achtersteven of op welke plaats in de boot dan ook. Intuïtieve navigatie en de functie “My View” maken het invoeren van eigen instellingen veel gemakkelijker.

Sport fish mode. Volvo Penta IPS heeft afzonderlijk aanstuurbare aandrijfunits die elektrisch worden aangedreven. In de “Sport fish mode” worden de aandrijfunits maximaal naar buiten gericht. Als de stuurman één motor naar voren richt en de andere motor in zijn achteruit zet, is het koppel veel hoger dan wanneer de schroeven naar achteren zijn gericht. De stuurman kan een boot van meer dan 40 voet en 10 ton besturen en draaien alsof het een klein bijbootje is.

Low-speed mode is een slipkoppeling die de snelheid van de boot bij stationair toerental halveert van ongeveer zes knopen tot drie knopen. Deze functie is volledig geïntegreerd in de standaard bedieningselementen; de stuurman heeft geen extra bedieningselementen of knoppen nodig om de boot met zeer langzame snelheid te varen. De Low-speed mode is standaard in de grotere uitvoeringen van het IPS-programma.

Volvo Penta Europe
Office Benelux

terug