Noaber® 47 biedt in het interieur stilte, privacy en comfort als thuis

Tv-tjes gemaakt voor de caravan deden nog niet zoveel jaar geleden hun intrede in de plezierjachten. De kastjes met diepe beeldbuizen vergden veel ruimte. Nu zijn er mooie platte schermen. Ja, maar waar laat je die?

Tegen een wand, maar die moet dan wel breed genoeg zijn, want die platte schermen zijn gemaakt voor breedbeeld. Het huidige comfort vraagt dus een wand waaraan een modern breedbeeldscherm opgehangen kan worden. Op een schip ongeveer of net zo breed als thuis, want waarom zouden we op onze motorboot met minder genoegen moeten nemen dan aan wal. Zeker als we met ons jacht tochten of reizen maken die vele maanden tot misschien wel een heel jaar duren.

Deze overdenking leidde bij het ontwerpen tot een van de uitgangspunten bij de indeling van het interieur van de nieuwe Noaber® 47. Er moet ergens een wand zijn waaraan een breedbeeldscherm kan hangen. In de media-relaxruimte dus, waar ook een tafel met een paar stoelen gelegenheid geven om op een laptop te werken of te communiceren met familie, vrienden ver weg, het nieuws bij te houden, bankzaken te regelen, of: bedenk maar wat.

De tafel zal daarom verstelbaar zijn en de stoelen een kwartslag gedraaid kunnen worden. Tijdens het tv-kijken: tafel in verlaagde stand. Zittend achter de laptop: tafel op werkniveau. Tja, en dat moet allemaal een beetje ongestoord door motorgeluid of gesnurk van een medeopvarende kunnen. Privacy, weet u wel. Dicht op mekaar en toch geen last van de ander.

De Noaber® 47 gaat aan die moderne, hoge eisen voldoen. Dit schip wordt een pleziervaartuig voor dagelijks gebruik waarop zowel gewoond als vakantie gevierd kan worden. Een schip met een aangenaam klimaat dat buitengewone (geen extreme!) omstandigheden op zee en op binnen-wateren aan kan, dat op alle fronten met betrouwbare en degelijk technische middelen is uitgerust, dat gemakkelijk is in het onderhoud en dat een grote actieradius heeft.

De vloerverwarming zal een behaaglijke warmte leveren en de warmte-isolatie bestrijdt in de hoogste graad condensvorming. Materiaalkeuze in combinatie met speciale verbanden tussen casco en timmerwerk zorgen voor zowel geluiddemping als voor het isoleren van geluidoverdracht door de lucht als ook door vermindering van het doorgeven van contactgeluiden.

De eigenaarshut krijgt een dubbel bed met daaronder een wasmachine en een droger. Kledingkasten en tafel voor uiterlijke verzorging completeren het interieur. Voor licht en zicht zijn er twee zijraampjes en een luik dat licht en ventilatie- en een ontsnappingsmogelijkheid biedt.

De gastenhut krijgt ook een dubbel bed, een bergruimte voor weekeindtassen en een kast voor de vaste spullen. Voor het aan- en uitkleden is er stahoogte en voor het aan- of uitdoen van de sokken komt er een zit. Een optie is de gastenhut ten koste van een deel van de media-relaxruimte uit te breiden met een toilet.

De natte cel krijgt een afgescheiden ruime douche, een flinke sanitaire voorziening met dubbele spoelbak en royale ruimte rond het toilet voor het verkleden.

Naar boven gaan we via de enige trap in de Noaber® 47 die dat vooronder verbindt met het niveau van kajuit en kuip. De ruimte in de kajuit wordt verdeeld over kombuis, zitruimte en de ruimte voor de schipper of stuurman voor het varen met het schip.

De ruime kombuis krijgt een hoekopstelling met veel goed bereikbare bergruimte en met alle moderne apparatuur. De banken en stoelen met een vaste opstelling rond de tafel bieden door de ramen 360 graden onbeperkt uitzicht. De tafel is er niet alleen voor het ontbijt, de lunch en het diner, maar ook voor lezen, werken op een laptop, spelletjes, of een gesprek met meer dan twee opvarenden al of niet met een glas wijn of een borrel.

Banken en stoelen zijn allemaal ergonomisch gevormd. Ze bieden gelegenheid voor rechtop zitten en een werkhouding, maar ook voor wat meer onderuit zitten of voor het doen van een dutje. Onder de kajuitvloer is zeer veel ruimte voor het opbergen van proviand voor lange tochten. De stuurstand kan worden voorzien van alle mogelijke navigatiemiddelen. De schipper of stuurman zal het best mogelijke uitzicht rondom hebben.

In heel het interieur kunnen opvarenden zich bij zeegang op allerlei manieren goed vasthouden.

www.consonantyachts.nl

terug