Drukker vaarwater met meer acties voor KNRM

In 2009 is de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in totaal 2.029 keer uitgevaren en werden 3.365 mensen geholpen. De KNRM constateert dat het steeds drukker wordt op het water. Ruim 70% van de keren dat de organisatie in actie moest komen was ten behoeve van watersporters. Een stijgende welvaart heeft de recreatievaart jarenlang doen toenemen, terwijl tegelijkertijd meer vracht vervoerd wordt met steeds groter wordende schepen. Deze twee groepen ontmoeten elkaar en zitten soms letterlijk en figuurlijk in elkaars vaarwater.

Het aantal hulpverleningen door de KNRM is te beperken door elkaar te helpen en oog te hebben voor mede watergebruikers. Goed zeemanschap betekent dat een schipper schade voorkomt, personen niet in gevaar brengt en een vlotte, veilige vaart niet hindert en staat zelfs in de wet (Binnenvaartpolitiereglement), maar een vaart op het water begint met een goede voorbereiding van de reis. Ken uw schip, uw bemanning, kijk en denk vooruit en neem de tijd.

De KNRM participeert daarom ook in de werkgroep “Varen doe je samen” die zich richt op beperking en de bewustwording van de risico's die ontstaan als de beroeps- en recreatievaart van hetzelfde vaarwater gebruik maken. Om veilig te kunnen blijven varen, nu en in de toekomst, wordt goede samenwerking tussen zee-, binnen- en recreatievaart steeds belangrijker.

Dat de KNRM in 2009 meer dan 2000 keer is uitgevaren heeft onder meer te maken met aanvaringen tussen schepen onderling, maar ook door onvoldoende kennis van het vaargebied en de boot. Wat verder opvalt is de toename in het aantal schepen dat motorstoring oploopt tijdens een vaartocht. Op het moment dat de motor weigert in een (drukke) scheepvaartroute kan het noodlottig aflopen.

In de 185 jaar dat de KNRM bestaat zijn in ruim 38.000 acties meer dan 81.000 mensen in veiligheid gebracht. Dat kan de KNRM alleen doen dankzij de grenzeloze loyaliteit van ruim 1.100 professionele vrijwilligers die het reddingwerk uitvoeren en de 75.000 Redders aan de wal, de donateurs en schenkers van de KNRM, die dit financieel mogelijk maken.

Als KNRM proberen we acties te voorkomen, maar zeggen nooit nee als het er op aan komt.

Anno 2010
De KNRM zorgt voor het reddingwerk op de Noordzee, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Randmeren. De 42 reddingstations worden door het hoofdkantoor in IJmuiden ondersteund. De KNRM wordt volledig bekostigd uit vrijwillige bijdragen die de 1.100 professionele vrijwilligers, de 10 beroepsschippers en de 70 reddingboten inzetbaar houden. De reddingstations van de KNRM zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar onder alle (weers)omstandigheden inzetbaar. Op alle wereldzeeën kunnen zeevarenden een beroep doen op de Radio Medische Dienst (RMD) van de KNRM.

terug