De nieuwe Volvo Penta D3

De nieuwe Volvo Penta D3 – In alles beter

De nieuwe Volvo Penta D3 Aquamatic is compact en vol ultramoderne motortechnologie.

De nieuwe D3, in vier vermogensklassen van 140 tot 220 pk, is sneller, krachtiger, schoner en stiller dan zijn voorganger. En de motor is nu ook verkrijgbaar met een joystick.

De nieuwe D3 is een volledig nieuwe motor. Net als bij zijn voorgangers wordt de basismotor geproduceerd door de Volvo Car Corporation en is hij gebaseerd op een 2.4 liter, 5-cilinder aluminium motorblok met de allernieuwste motortechnologie.

Common rail met een druk van 1.800 bar en piëzoelektrische injectoren produceren per cyclus meerdere injecties en daardoor nog nauwkeuriger hoeveelheden brandstof. Geavanceerde en zeer efficiënte crossflow koeling houdt de motortemperatuur constant.

De turbocompressor met variabele geometrie produceert een zeer effectieve compressie, vanaf zeer lage toerentallen tot aan het maximale rpm. Dit resulteert in een krachtig koppel voor manoeuvreren en voldoende vermogen voor een hoge vaarsnelheid.

Alles wordt elektronisch gecontroleerd en aangestuurd, nu zelfs nog nauwkeuriger.

Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat de nieuwe D3 in vergelijking met zijn voorganger, die toch al de beste in zijn klasse was, indrukwekkende sportieve prestaties biedt. Het vermogen is verhoogd van 190 naar 220 pk, terwijl brandstofverbruik, geluidsniveau en emissiewaarden zijn verlaagd. De emissiewaarden van de nieuwe D3 voldoen aan de zeer strenge US EPA Tier 3-voorschriften die in 2012 van kracht worden.

Elektronisch schakelen en gasgeven
De nieuwe D3 is standaard uitgerust met Volvo Penta’s elektronische EVC voor elektronisch schakelen en gasgeven tot aan het beheer van de motor en de aandrijflijn. Voor de eigenaar van de boot betekent dit soepeler, nauwkeuriger en veiliger varen zonder dat latere modificaties nodig zijn.

Omdat elektronische kabels geen trillingen geleiden, neemt ook het comfort aan boord toe.

EVC maakt het bovendien gemakkelijk om extra accessoires en functies te installeren, zoals de Low-speed mode, een trip computer, motorgegevens op de kaartplotter via NMEA2000 of het nieuwe 7” kleurendisplay.

EVC maakt het mogelijk om instrumenten, of complete stuurstanden, op maximaal vier plaatsen aan boord te installeren.

Joystick
Voor boten met dubbele installatie en elektronische besturing is optioneel een zeer populaire joystickfunctie verkrijgbaar. Deze joystick maakt het afmeren van de boot en het manoeuvreren in drukke havens eenvoudiger.

Stil en vrij van trillingen
Het common rail-systeem en de multi-fuel injectie zorgen voor een laag geluidsniveau. De nieuwe en modern vormgegeven motorkap helpt het geluidsniveau nog verder te verlagen. De nieuwe D3 is bovendien uitgerust met dezelfde zeer effectieve trillingsdempers als de grotere D4 en D6, wat het comfort aan boord nog verder verhoogt.

Enkele schroef of duoprop
De modellen met 140 en 170 pk zijn verkrijgbaar met de enkele SX-schroef of de DPS Duoprop. De modellen met 200 en 220 pk zijn beschikbaar met de DPS Duoprop. Beide aandrijflijnen zijn zeer modern en pas 2 jaar geleden geïntroduceerd.

De schroeven voor de DPS zijn nu verkrijgbaar in een volledig nieuw model. Het nieuwe blad uit de Iserie heeft een gepatenteerd design waardoor het blad buitengewoon efficiënt is. De schroeven zijn geproduceerd van zeer sterk aluminium, dat onder extreme druk is gegoten. Dit resulteert in schroeven met dunne, maar zeer sterke bladen. De prestaties zijn vergelijkbaar met die van rvs-schroeven.

Technische gegevens
Model:                                  D3-140 D3-170 D3-200 D3-220
Configuratie:                         In-line 5-cilinder diesel met common rail turbo met variabele geometrie
Cilinderinhoud:                      2,4 liter
Gewicht, incl. DPS aandrijving:  353 kg
Max. vermogen, pk/rpm:         140/4000 170/4000 200/4000 220/4000
Aandrijving:                           SX / DPS SX / DPS DPS DPS
Uitlaatgasemissiewaarden:      Conform EU RCD en US EPA Tier 2.
                                            Voorbereid voor de in 2012 te introduceren EPA Tier 3

terug