Yamaha: nieuwe generatie buitenboordmotoren

Baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van buitenboordmotoren komen slechts zelden voor. Een treffend voorbeeld was de introductie enige jaren geleden van de krachtige 4-taktlijn. Vooral de Yamaha F350, destijds de sterkste buitenboordmotor ooit, zette de watersport wereld compleet op zijn kop.

Met de aankondiging van één van de meest baanbrekende productinnovaties in de historie van Yamaha verwacht de fabrikant het niveau van klanttevredenheid wederom naar uitzonderlijke hoogte te kunnen brengen. De Yamaha-ingenieurs werkten ruim drie jaar aan de nieuwe viertaktlijn, waarvan de eerste vier modellen in de loop van 2010 op de markt zullen komen.

Simpel gezegd behoren alle nieuwe modellen tot de lichtste en tegelijkertijd meest zuinige motoren in hun vermogensklasse! De ongekend goede vermogen/gewichtsratio staat borg voor fenomenale acceleratie vanuit stilstand – dus sneller planeren – en een hogere topsnelheid. Een keerzijde is er niet. Sterker, dankzij het geringe brandstofverbruik is een middagje varen voordeliger dan ooit tevoren.

Een complete nieuwe kijk op zowel materiaalgebruik als fabricageproces vormde de basis voor de ontwikkeling van deze nieuwe generatie motoren, te starten met de mid-range Yamaha F70A en de zwaardere F225F, F250D en F300B. De gewichtsbesparing is vooral te danken aan het gebruik van de nieuwste materialen en een motorblokontwerp dat het hoogste vermogen koppelt aan de hoogste betrouwbaarheid voor lange duur.

Yamaha spreekt niet voor niets van een baanbrekende ontwikkeling, want de jongste technologie biedt naast welkome gewichtsbesparing en betere brandstofverbruik meer voordelen: een rustigere loop, minder trilling en bovendien minder geluid.

Drie nieuwe V6- viertaktmotoren: F225F, F250D en F300B
De succesvolle viertaktmodellen hebben zowel in de professionele als in de recreatieve sector een leidende positie verworven. Yamaha legt de lat echter nog hoger en ontwikkelde voor deze krachtige V6-serie een compleet nieuwe versie.

Bij de ontwikkeling van motoren leidt de toevoeging van extra materiaal slechts zelden tot verlaging van gewicht en hogere efficiency. Toch is dit precies wat Yamaha heeft weten te bereiken dankzij het gebruik van plasmatechniek, waardoor de traditionele stalen cilindervoeringen zijn komen te vervallen.

De toegepaste techniek zorgt niet alleen voor verlaging van het gewicht van het motorblok, maar brengt ook andere voordelen met zich mee. De cilindervoering van het nieuwe 4,2 liter motorblok van de drie V6-buitenboordmotoren is namelijk dunner (slechts 0,1 mm)en laat zodoende meer effectieve ruimte over voor de zuigers. Dit resulteert in meer cilinderinhoud. Daarnaast zorgt de microbewerkingstechniek voor minder weerstand in vergelijking met de traditioneel gehoonde cilinderwand.

De veelzijdige nieuwe Yamama F70A viertakt
De nieuw ontwikkelde Yamaha F70A viertakt is de lichtste en meest veelzijdige 70pk buitenboordmotor en laat op dit gebied zelfs de jongste generatie tweetaktmachines achter zich. De F70A blinkt uit door zijn enorme prestaties en compacte bouw en is daarmee geschikt voor de meest uiteenlopende typen boten. De nieuwe krachtbron levert de beste pk/gewicht–verhouding in zijn klasse en leent zich uitstekend voor zowel recreatief als professioneel gebruik.

Volume is wat telt
De nieuwe Yamaha buitenboordmotoren hebben één ding gemeen: ze zijn ontworpen voor maximaal volume-efficiency. Anders gezegd: de toegepaste technologie zorgt ervoor dat een maximaal mogelijke hoeveelheid brandstof/luchtmengsel naar de cilinders wordt gevoerd. Dit zorgt voor een hoger vermogen en een gunstiger brandstofverbruik.

De modellen F225F, F250D en F300B bereiken dit door een respectabele cilinderinhoud van 4,2 liter en toepassing van een grotere gasklep dan eerder gebruikt in deze serie. Daarnaast maken de nieuwe V6 motorblokken gebruik van grotere in- en uitlaatkleppen alsmede van een groter en bovendien langer inlaattraject in vergelijking met conventionele motoren. Uiteraard speelt ook de variabele kleptiming een belangrijke rol bij de verbeterde efficiency van deze uiterst krachtige en compacte motoren.

De nieuwe F70A maakt gebruik van een enkelvoudige nokkenas in combinatie met beproefde "vier kleppen per cilinder"-techniek. Hier is sprake van een unieke configuratie, want normaal gesproken wordt bij vierklepstechniek een dubbele nokkenas toegepast. Door slechts één nokkenas te gebruiken kwam meer ruimte beschikbaar voor de in- en uitlaatkleppen. Deze maken de toevoer van een grotere hoeveelheid brandstof/luchtmengsel mogelijk. Bijkomende voordelen: minder gewicht én minder wrijvingsweerstand.

Baanbrekende bediening
Alle drie V6 buitenboordmotoren zijn voorzien van het unieke, nieuw ontwikkelde, Yamaha Digital Network drive-by-wire systeem. Deze innovatieve techniek zorgt voor elektronische bediening van de motorfuncties en aansturing van de diverse digitale meters.

De eerste kennismaking met elektronische gasregeling zal voor velen een regelrechte openbaring zijn, maar dit geldt ook voor de talloze extra meetwaarden die naast de traditionele indicatie van snelheid en toerental oproepbaar zijn. Naar keuze geven de grote LCD-schermen informatie over van alles en nog wat, variërend van oliedruk en watertemperatuur tot laadstroom, brandstofverbruik, tankniveau’s, zeewatertemperatuur en diepte. Uiteraard werkt het Yamaha Digital Network Systeem in combinatie met een enkele, dubbele, drie- en viervoudige motorconfiguratie.

Bonus: verbeterde veiligheid
Uiteraard zijn de drie nieuwe V6 buitenboordmotoren standaard uitgerust met Y-COP. Y-COP staat voor Yamaha-Customer Outboard Protection. Met dit innovatieve startonderbrekingssysteem beveiligt u de motor via een afstandsbediening, net als bij een auto. De motor start dus alleen wanneer u dat wilt. Wel zo’n veilig gevoel!

Y-COP is een uiterst effectief systeem dat de motor met een druk op de knop vergrendelt en ontgrendelt. Hiermee wordt de kans op diefstal in belangrijke mate gereduceerd. Dit geldt ook voor de boot achter welke de Yamaha buitenboordmotor is gemonteerd. Waar eerder al de Yamaha F30 en F40 standaard werden uitgerust met Y-COP, krijgt vanaf heden de complete EFI-serie van 30pk tot 100pk deze voorziening af fabriek mee.

De werking van Y-COP is even simpel als doeltreffend: het signaal van de afstandsbediening wordt opgevangen door een ontvangermodule die onzichtbaar in de boot is aangebracht. Via het aanwezige LAN (Local Area Network) komt het signaal terecht bij de ECM (Engine Control Module), de elektronica die de motor aanstuurt.

Betrouwbaarheid is onze specialiteit
Yamaha geldt als ’s werelds meest favoriete buitenboordmotormerk en dat is niet voor niets. Per slot van rekening staat betrouwbaarheid bovenaan het verlanglijstje van iedere booteigenaar. De nieuwe serie V6 buitenboordmotoren van Yamaha vormt hierop geen uitzondering. In tegendeel: de toegepaste nieuwe ontwerp- en fabricagetechnieken staan borg voor een extreem hoge mate van precisie en efficiency. Het resultaat hiervan is een ongekend consistente en compromisloze ontwerpstandaard die de internationale reputatie van betrouwbaarheid alleen maar zal doen versterken.

terug