Ontspannen met het Dynamic Positioning System

De reeks unieke functies voor Volvo Penta IPS groeit gestaag. Het nieuwe Dynamic Positioning System is een hulpmiddel voor eenvoudig manoeuvreren en voor afmeren zonder stress. Wanneer het Dynamic Positioning System in werking wordt gesteld, handhaaft de boot zijn huidige koers en positie. Met andere woorden, de boot blijft stilliggen in het water en verplaatst zich alleen binnen een zeer beperkt gebied. Een ideale functie wanneer de booteigenaar moet wachten: op zijn beurt bij het tankstation, tot de sluisdeuren opengaan of tot een brug opengaat. Bij het afmeren geeft het Dynamic Positioning System de bemanning de tijd om stootkussens en lijnen gereed te houden.

Het Dynamic Positioning System wordt door speciale software bestuurd die deel uitmaakt van het elektronische EVC systeem van Volvo Penta. Een speciale antenne met dubbele GPS-ontvanger voorziet het systeem van nauwkeurige gegevens over de positie van de boot. Met behulp van deze gegevens regelt de software het motortoerental, schakelstanden en de stuurstand(en). Het Dynamic Positioning System wordt in werking gesteld door op een knop op de joystick te drukken. Nog een belangrijke component is het nieuwe 7” kleurendisplay waarop de booteigenaar de huidige status van het systeem kan bekijken.

Aangezien de motoren lopen en de schroeven draaien, mag de booteigenaar de stuurstand niet verlaten en er mag zich niemand dichtbij de boot in het water bevinden.

Het Dynamic Positioning System is verkrijgbaar als optie voor alle Volvo Penta IPS-dieselmodellen uit het modeljaar 2010.

Low-speed mode
Nog een andere nieuwe functie van Volvo Penta IPS is de Low-speed mode. De Low-speed mode werkt met een slipkoppeling die de vaarsnelheid bij stationairtoerental met ongeveer 50% met 5-6 knopen verlaagt tot 2-3 knopen. Deze functie is volledig geïntegreerd in de standaardbedieningsinstrumenten, de booteigenaar heeft geen extra bedieningsinstrumenten nodig om de boot op zeer lage snelheid te kunnen laten varen. De Low-speed mode is standaard in de IPS800 en IPS900 en als optie verkrijgbaar voor alle andere dieselmodellen uit het modeljaar 2010.

terug