Noord Transatlantische oversteek met Smelne Vlet

Onder de naam "Expeditie Canada" is de Duitse onderzoeker en avonturier Harald Paul op 15 mei vertrokken vanuit Drachten met als eindbestemming Canada. Dat dit geen dagelijkse tocht is, geeft de naam expeditie al aan. Met een klein stalen motorjacht van 12 meter een transatlantische oversteek maken is een zeldzaamheid. Voor zowel bemanning als het schip wordt het uiterste gevraagd. Nu, na het realiseren van de overtocht, is wel bewezen dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van de Smelne Vlet op hoog niveau staan.

Na totaal 3.818 zeemijl te hebben gevaren heeft de Gypsy Life de kust van Canada op 31 augustus bereikt. Een overtocht die onder extreme weersomstandigheden gemaakt is. Vanaf Harlingen werd koers gezet richting Schotland langs de Orkney eilanden, Shetland, Faroer en IJsland richting Oost Groenland. De omronding van de beruchte Kaap Farewell (Zuid Groenland) met vervolgens de tocht langs de westkust van Groenland wat ook de gevaarlijkste etappe was. Dit in verband met de samenkomende stromingen, extreme golven die van alle richtingen komen, pakijs en orkaanwinden. Op laatstgenoemd traject moesten er non-stop 467 zeemijlen worden afgelegd. Dit werd gerealiseerd in 71 uur met zware zeegang en een constante hellingshoek van 25 – 45 graden!

Momenteel verblijft het schip en de bemanning nabij het gehucht Nain in Canada. Hier zal worden overwinterd en de voorbereiding op de winter is nu in volle gang. De eerste sneeuw is al gevallen. Temidden van de natuur, in dit gebied leven meer dan 3000 ijsberen, zal de familie Paul het schip in de baai, waar ze nu afgemeerd liggen, laten "in vriezen". Ook het leven aan boord onder deze omstandigheden wordt op de proef gesteld. Er is net een sneeuwscooter aangeschaft. Dit omdat er minimaal 2 meter sneeuw zal vallen waar de Smelne Vlet nu ligt en dit dus de enige manier van vervoer is.

terug