Nieuw leven in legendarische Victoire

Na een moeilijke periode gloort er nieuwe toekomst voor het legendarische Nederlandse merk Victoire. Nieuwe eigenaren maken een doorstart van het bedrijf mogelijk en starten direct een compleet nieuw bouwconcept voor Victoire.

"Wij zijn geweldig blij dat wij het merk Victoire kunnen voortzetten", zegt Marcel Koekoek, één van de nieuwe eigenaren. "Het zou vreselijk zonde zijn geweest als zo'n historisch en oerdegelijk merk als Victoire voorgoed zou verdwijnen. Wij investeren nu in een nieuw concept op basis van de allernieuwste technologieën en duurzame materialen.

Ook de vereniging van Victoire eigenaren juicht het initiatief toe. Voorzitter Hans Lenk, zegt: "Onze actieve club van 300 Victoire-zeilers heeft alle baat bij continuïteit. Door nieuw leven te blazen in Victoire komt er een eind aan een onzekere periode. Wij zijn nu verzekerd van de noodzakelijke technische support, terwijl de nieuwe lijn zeilschepen zorgt voor optimale doorstroming."

Victoire blijft herkenbaar aan de klassieke lijnen die Victoire zo gewild heeft gemaakt. Daarbij worden de comfortabele vaareigenschappen gehandhaafd. In de nieuwe lijn blijft de rijke historie van Victoire herkenbaar alsmede ook het  ouderwets vakmanschap dat dit Nederlandse merk onder (zee)zeilers zo populair heeft gemaakt.  "Een groot verschil is  echter dat de nieuwe lijn gebouwd wordt  op basis van de nieuwste technologieën en volgens nieuwe vaarconcepten, om zodoende volledig te voldoen aan de eisen die aan  hedendaagse schepen worden gesteld", zegt Koekoek.

In oktober is de eerste onder de nieuwe filosofie gebouwde Victoire V37 te water gelaten. De bouw aan een tweede V37 die in November is verkocht, is inmiddels begonnen. De eerste reacties over de V37 zijn zeer enthousiast. Men is vooral te spreken over de comfortabele eigenschappen met behoud van goede zeilprestaties en handelbaarheid.

De nieuwe Victoire V37 is in samenwerking met Dick Koopmans jr., North Sails en Selden Masts voorzien van een moderne fractionele tuigage. Hierdoor is het zeilplan veel gebruiksvriendelijker geworden en is de boot voorzien van betere zeilprestaties. De romp is standaard in vinylester uitgevoerd en wordt gebouwd naar een nieuw laminaatschema van Dick Koopmans Jr. Het onderwaterschip is volglas, extra verstevigingen zijn aangebracht op de locaties waar dit nodig is; de spanten, hoofdschotten en hennegatskoker zijn ingelamineerd om tot een maximaal veilige en stijve constructie te komen.

Door deze aanpassingen is de boot met oog op de techniek en comfort weer helemaal "up to date" zonder de robuuste en klassieke uitstraling van Victoire aan te tasten.

terug