Joystick Volvo Penta nu ook voor Aquamatic motoren

Drie jaar geleden introduceerde Volvo Penta als eerste binnen de pleziervaart de joystick, gekoppeld aan het IPS-systeem van Volvo Penta die het afmeren eenvoudiger en veiliger maakte. Dit jaar introduceert Volvo Penta ook de joystick voor boten met Aquamatic motoren.

Zelfs de meest ervaren booteigenaar overkomt het wel eens dat hij of zij zich wat onzeker voelt bij het afmeren van de boot in havens met druk scheepvaartverkeer en in situaties die met veel stress gepaard gaan.

Voor boten die uitgerust zijn met het revolutionaire IPS-systeem heeft Volvo Penta het probleem reeds in 2006 opgelost met haar ingenieuze IPS Joystick – een innovatie die onmiddellijk aansloeg bij booteigenaren. Vandaag de dag is meer dan 95 procent van de IPS-boten met een joystick uitgerust.

De joystick is geschikt voor diesel- en benzinemotoren met een DPH- of DPS- aandrijving. De joystick maakt gebruik van het motorvermogen om de boot te laten manouvreren. Er zijn geen boegschroeven nodig.

Net als bij Volvo Penta IPS is het mogelijk maximaal vier joysticks aan boord te hebben. Deze kunnen bij de normale stuurstations of bij een docking station geïnstalleerd worden om zo uiterst eenvoudig af te meren, bijvoorbeeld op het achterdek.

Elektronische besturing
Zoals bij Volvo Penta IPS het geval is, stuurt de joystick elektronisch de Aquamatic motoren afzonderlijk aan. Deze elektronische besturing kan niet in een later stadium alsnog worden ingebouwd (Alleen levering vanaf de fabriek) – ze is uitsluitend beschikbaar op een dubbele motor installatie.

De elektronische besturing biedt de booteigenaar ook een aantal andere voordelen: de aandrijving keert automatisch naar de middenstand terug wanneer de motor wordt uitgeschakeld, de besturing is nauwkeurig en heeft een perfecte stuurreactie.

Samen met het elektronische gas- en schakelsysteem betekent dit dat er geen extra bedieningskabels of hydraulische leidingen nodig zijn. Ook kan er een Automatic Pilot worden aangesloten. Deze is geïntegreerd in de elektronische besturing. Hierdoor is er geen extra servo of onderhoud nodig. De Automatic Pilot voor de elektronische bediening van Volvo Penta is verkrijgbaar bij meerdere fabrikanten.

Uiterst eenvoudig manoeuvreren
Iemand die nog nooit met behulp van een joystick gemanoeuvreerd heeft, zal zich moeilijk kunnen voorstellen hoe eenvoudig dat eigenlijk is. De booteigenaar duwt de joystick eenvoudigweg in de richting waarin hij of zij de boot wil laten varen. Draai aan de knop en de boot draait om z'n eigen as. Druk op de knop voor een hoger uitgangsvermogen, voor extra vermogen bij sterke stromen of winderige omstandigheden. In tegenstelling tot boeg- en hekschroeven kan de joystick continu gebruikt worden zo lang er brandstof in de tanks zit. En er zijn geen extra groepen accu's nodig.

terug