Staal nieuwe Noaber® langdurig goed beschermd

Weet u nog? Het casco van de Noaber® bleek door de verwijdering van vet, stof, vliegroest en zeer kleine oneffenheden na de laatste straalbeurt inderdaad heel wat kilo’s lichter geworden te zijn. Maar het schone en volgens de Zweedse norm SA 2.5 gestraalde en geruwde staal was op dat moment helemaal klaar voor de allereerste conserveringsbehandeling: het aanbrengen van een laag epoxy zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant en zowel boven als onder de waterlijn. En daar ging het om. De volgens de norm vereiste ruwheid die optimale hechting van de conserveringslagen garandeert was daardoor bereikt. En alle oppervlakken werden daarop volledig gecontroleerd.

Het casco staat nu voor de totale conservering, zeg maar de schilderbeurt, in het voormalige werfgebouw van Consonant Yachts aan de Kanaalweg Noord dat thans geheel voor dit werk is ingericht. Daar zijn met een grove plamuur op het staal van de allereerste Noaber® 47 alle oneffenheden die zijn ontstaan door aflassen en slijpen, in totaal in drie gangen weggewerkt. Met een fijne plamuur werden daarna de oneffenheden in de grove plamuur verwijderd waardoor een fijn gesloten en egaal oppervlak is ontstaan.

Over dit oppervlak worden thans een aantal epoxy-lagen aangebracht. Het bovenwaterschip krijgt één laag en het onderwaterschip totaal drie lagen om de permanente waterdruk te weerstaan. De epoxy wordt ingepakt met een hechtprimer en daaroverheen gaan de basecoat en de topcoat. Speciale verven zijn dat. In alle gewenste kleuren te verwerken. Om tot de beste conservering te komen hebben de lagen een bepaalde dikte nodig gemeten in microns (Mu of µm) en dat zijn duizendste millimeters. Eén droge laag moet minimaal 120 Mu dik zijn. In de praktijk komen drie lagen gemiddeld uit op tenminste 420 Mu, waarmee gegarandeerd kan worden dat de conserveringslagen samen nergens te dun zijn.Aan de binnenzijde van het schip wordt, daar waar geen isolatie (schuim) wordt aangebracht, een verflaag gespoten die makkelijk is schoon te houden. Dat gebeurt in het motorruim, in de bakskisten, onder de open kuip, in de voorpiek en in de ankerkettingbak. Voor alle behandelingen worden sterke producten van hoge kwaliteit gebruikt die het staal langdurig goed beschermen en mooi houden en die ook nog tegen een stootje kunnen.

Op de website van Consonant Yachts zijn rechtsonder op de pagina ‘Noaber’ de foto’s te zien die de ontwikkeling van de bouw van deze 47-voeter weergeven. De laatste foto’s geven weer dat er al heel wat conserveringslagen zijn aangebracht.

http://www.consonantyachts.nl/

terug