Herlevende historie aan het Gooimeer

Dit jaar opgeleverd en inmiddels volledig operationeel is de botterwerf aan de kom van de oude haven van Huizen, direct aan het Gooimeer. Een enigszins surrealistische plek waar het naar touw en teer uit vroeger tijden ruikt.

Huizen was in de vorige eeuw een belangrijke vissershaven. Met het grote achterland waar veel behoefte aan vis was bezat Huizen in haar hoogtijdagen zo'n 250 botters. Er werd op bot, haring, spiering en ansjovis mee gevist. Huizen lag niet direct aan het water en de binnenwateren waren erg ondiep. Pas in 1854 werd een haven in gebruik genomen.

In Huizen laten ze de geschiedenis niet op z'n beloop. Vlak na de herbouw van de kalkovens is een stichting in het leven geroepen met als doel het oprichten van een historisch verantwoorde botterwerf. Met de voltooiing dit jaar is deze missie geheel geslaagd.

De botterwerf biedt faciliteiten voor het onderhoud van oude klassieke schepen. De werf beschikt over een hellingbaan van 25m voor schepen tot 45 ton. Niet ieder oud houten schip kan in de takels van een kraan. De kar op een hellingbaan geeft veel meer steun aan de kielbalk. Zo kan de botterwerf eigenaren van historische schepen een ruimte bieden waar het gehele onderhoud kan plaatsvinden. De verwarmde loodsruimte van 20 meter lengte beschikt over alle moderne faciliteiten en machines die een scheepsbouwer zich kan wensen. De stichting heeft zelf geen timmerlieden of lassers in dienst, maar geeft de ruimte aan booteigenaren om zelfstandig of met hun eigen vakmensen te werken in de loods. Ook op de hellingbaan en aan de kade kunnen werkzaamheden plaatsvinden die binnen niet passen.

Het Nederlands Gilde van Kunst en siersmeden (NGK) heeft in de botterwerf onder auspiciën van de Koninklijke Metaalunie een erkende opleidingsplaats smeden. Bij de zes smidsvuren van de botterwerf kunnen jongeren zich opleiden tot volwaardig smid. Ook worden voor bedrijven en particulieren workshops smeden gegeven door Vuurspetters, een initiatief van siersmid Annelied van Dijk.

De werf is een prachtige locatie voor het houden van evenementen, presentaties,bruiloften en familiefeesten op unieke locatie in scheepse sfeer. Afhankelijk van de groepsgrootte gaan de machines aan de kant en biedt de loods alle mogelijkheden voor een geslaagde dag of avond.

Voor meer informatie zie: http://www.botterwerfhuizen.nl/.

terug