Heech by de Mar ontzorgt platbodemliefhebber

Veel watersporters, maar ook liefhebbers van cultureel erfgoed, kijken vol bewondering naar die mooie rond- en platbodemjachten die 's zomers de Nederlandse wateren bevaren. Zó Hollands, zó stoer, comfortabel en puur. Als deze klassiekers majestueus voorbijglijden denken ze wel eens: ik zou zo'n boot wel willen hebben, maar onbetaalbaar. Ondertussen vragen ze zich ook af of ze wel tijd hebben voor het onderhouden en zeilklaar maken van een platbodem. 

Deze gedachte belandt steeds vaker op de burelen van de familie Koekebakker van Heech by de Mar in Heeg, bouwers en verhuurders van rond- en platbodemjachten. Een familieonderneming met een oersolide reputatie, net zo duurzaam als haar schepen. De werf heeft de afgelopen 25 jaar internationaal aanzien verworven op grond van bewezen vakmanschap en betrouwbaarheid.

Door de aanwezigheid van een historische houtbouwwerf, bekend van de palingaak, en Heech by de Mar is Heeg het rond- en platbodemcentrum van Nederland geworden. Het gezellige dorp ligt direct aan de Hegemer Mar en heeft een bruggen- en sluizenloze verbinding met vele grote Friese meren. Slechts één sluis, die bij Stavoren, scheidt het dorp van het IJsselmeer. Een beter gesitueerde thuishaven voor een platbodem dan Heeg is nauwelijks denkbaar.

Waardevast varen
Een rond- of platbodem zeiljacht van Heech by de Mar is geen alledaagse boot. Geen industrieel product, maar een uniek pleziervaartuig, ambachtelijk gebouwd van natuurvriendelijke materialen als staal en hout. Dat een nieuwe rond- of platbodem veel geld kost is zo klaar als een klontje. De financiële drempel is de laatste jaren alleen maar hoger geworden door de fors gestegen loonkosten van zeldzaam geworden scheepsbouwers die hun ziel en zaligheid in een schip verwerken.

Verhuren: ideaal voor boot en eigenaar
Omdat de hoge prijs van bijvoorbeeld een nieuwe Lemsteraak en de operationele kosten veel liefhebbers er van weerhouden er een te kopen, heeft de directie van Heech by de Mar een formule ontwikkeld die particulier eigendom combineert met professionele verhuur en all-in-onderhoud.

Martin Koekebakker: "Zo brengt de boot geld op als de eigenaar er niet zelf mee vaart, terwijl de staat van de boot niet achteruit gaat, maar juist vooruit. Het is een feit dat een rond- of platbodem, dat met beleid door ons wordt verhuurd en onderhouden, zich beter houdt dan een jacht dat het grootste deel van het vaarseizoen stilligt."

"Los van het financiële voordeel profiteert de eigenaar van het altijd direct zeilklaar liggen van zijn schip als hij zelf wil varen, dat wil zeggen schoon en met volle tanks en accu's. Een schip dat deel uitmaakt van onze verhuurvloot wordt na binnenkomst altijd geïnspecteerd en – indien nodig – direct gerepareerd en geoptimaliseerd. Het klinkt in eerste instantie misschien wat vreemd in de oren, maar het is eigenlijk logisch dat een charterschip degelijk gebouwd en fraai afgewerkt is en altijd in goede staat van onderhoud verkeert. In deze tijd van toenemend last-minute-verhuur is dat helemaal van belang: een jacht genereert alleen voldoende inkomsten als hij klaar-voor-vertrek ligt."

Zekerheden
De koper van een schip krijgt een driejarig verhuurcontract aangeboden. De verhuurperioden worden afgestemd op het persoonlijk gebruik door de eigenaar. Hoe hoog de verhuuropbrengst in een jaar zal zijn hangt af van vele factoren, zoals het weer, de beschikbaarheid en het economisch tij. De opbrengst verschilt per schip. Serieuze belangstellenden krijgen inzicht in de verhuurhistorie van een aangeboden jacht en de actuele, controleerbare conditie. "Op onze charterschepen mogen alle inspecties losgelaten worden", zegt Koekebakker. "Ze hebben een Veilig Huren Certificaat en ondergaan ieder jaar een totale inspectie en refit. U krijgt als koper een feilloos functionerend en perfect onderhouden schip. Als een inspectie een tekortkoming zou opleveren, wordt die op onze kosten tenietgedaan."

Lastenverlichting en gemak
Heech by de Mar heeft bewust gekozen om een doorsnede van de chartervloot te "privatiseren". Het betreft een tiental jachten van 6,65 tot 14,50 m met een prijs van 21.000 tot 399.000 euro (exclusief btw).

"Wij streven ernaar dat de drie aspecten, a. de verhuuropbrengst, b. het gebruiksgemak voor de graag zeilende en weinig vrijetijd hebbende eigenaar én c. de operationele kosten in harmonie zijn. Men moet niet denken dat het verhuren van een platbodem een lucratieve business is in de zin van een hoog rendement op de gedane investering. Onze koop- en verhuurformule betekent vooral een grote lastenverlichting voor de eigenaar, in financiële en operationele zin. Hij kan direct met volle teugen genieten van het buitenleven op het water zonder tijd te verliezen aan bijkomende, vaak tijdrovende zaken als schoonmaken en op orde brengen van de zeilspullen."

Martin Koekebakker legt uit dat zijn bedrijf er belang bij heeft dat de eigenaar gemotiveerd blijft zijn boot beschikbaar te stellen voor verhuur. "Wij koersen op een lange relatie, omdat wij veel geld in de marketing van de verhuurvloot steken. Daarom bieden wij de koper een meerjarig contract aan met de mogelijkheid dat per jaar te verlengen."

Persoonlijke rekenvoorbeelden
Wat het rendement op korte of lange termijn zal zijn kan de heer Koekebakker niet een-twee-drie zeggen: "Dat hangt onder andere af van persoonlijke fiscale factoren, het privégebruik en marktontwikkelingen. Rond- en platbodems staan te boek als waardevolle duurzame schepen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld polyester jachten waarvan de markt verzadigd is en overproductie de waarde deed kelderen. Rond- en platbodems lenen zich niet voor massaproductie vanwege hun ambachtelijke bouw en dus is er in feite geen bedreiging van de waarde."

Wat in ieder geval heel aantrekkelijk voor particulieren is: op de inkomsten uit verhuur van een privéboot wordt in Nederland geen belasting of rendemenstheffing geïnd. "Aan de hand van persoonlijke rekenvoorbeelden geven we inzicht in de kosten en baten. Afhankelijk van waarop de toekomstige eigenaar het accent legt kan de aanschaf van een platbodem heel interessant zijn."

http://www.heechbydemar.nl/

terug