Verkoop gebruikte zeiljachten is omhoog geschoten

Sinds 1 februari is de verkoop van gebruikte zeiljachten omhoog geschoten. Aldus de reactie van For Sail Yachtbrokers, een in Marina Port Zélande gevestigde makelaardij in gebruikte zeiljachten en motorsailers vanaf € 50.000. Eigenaren van dit bedrijf, Jan-Ward en Rens van Dantzig reageren hiermee fel op een publicatie in het Algemeen Dagblad van jl zaterdag. Deze krant publiceerde een artikel, waarin wordt gemeld dat de botenverkoop vrijwel op nul staat.

"Absoluut onwaar!", aldus de gebr. Van Dantzig. "De markt zat het laatste kwartaal van 2008 en de eerste maand van dit jaar inderdaad behoorlijk op slot. Tijdens Boot Düsseldorf in januari dit jaar beluisterden we verhalen, die erop neer kwamen, dat enige duizenden nieuwe onverkochte zeiljachten met enorme kortingen op de markt zouden worden gedumpt. Bovendien was door de verlaging van de koers van het Engelse pond het Verenigd Koninkrijk een kopersmarkt geworden. Wij hebben al deze informatie onmiddellijk doorgegeven aan de eigenaren van de jachten, die wij in bemiddeling hebben. Met daarbij twee adviezen. In de eerste plaats een advies tot prijsaanpassing aan de marktomstandigheden van dit moment. En in de tweede plaats hebben we mensen, die hun boot willen verkopen om vervolgens een ander schip aan te schaffen laten inzien dat het in dat geval beter is om te kijken welk bedrag uiteindelijk moet worden bijgelegd dan sec te blijven focussen op de uiteindelijke laatprijs voor het eigen schip. Twee weken later hadden we zes schepen verkocht. Wij hebben in de afgelopen maanden al beduidend meer schepen verkocht dan in heel 2008. Een aantal collega-HISWA jachtmakelaars verkoopt ook goed. Van contacten met financieringsmaatschappijen krijgen we ook positieve geluiden door. Het moet dus afgelopen zijn met dit soort negatieve publiciteit en wel omdat deze niet de waarheid weergeeft."

Er zijn – volgens For Sail Yachtbrokers – makelaars, die de grootst mogelijke moeite hebben om hun bemiddelingsportefeuille voldoende gevuld te houden. De verwachting is, dat het op dit gebied na de vakanties en de HISWA TE WATER weer gaat aantrekken. Dit valt te hopen, omdat al jaren sprake is van een prop van 35.000 tot 45.000 te koop aangeboden schepen. Moeilijk verkoopbaar omdat de vraagprijzen structureel te hoog waren. De huidige recessie brengt met zich mee, dat de prijzen verlaagd zijn en de markt volop  in beweging is gekomen. Hetgeen voor de gehele branche (nieuwbouw, import, reparatie, onderhoud en toeleveranciers) van groot belang is.

terug